Thursday, 3 February 2011

Tenggiri masak merah


Ini la lauk tengahari semalam. Ikutkan nak makan ngan nasi lemak, tapi santan plak takde. Lagipun skrg ni tgh bz tahap cipanzi. Tepaksa masak benda-benda ringkas je. Letak sayur mayur skali, senang, xyah nak masak sayur lain...takpun makan je la ngan ulam-ulam. Sini takde pucuk paku sume tu, pucuk epal ada la...huhuhu

Bahan-bahan:

  • Beberapa keping ikan tenggiri
  • Sedikit garam & kunyit
  • Sebiji bawang besar - dadu
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 inci halia - diketuk
  • 2 sudu besar serbuk cili (bancuh dgn sedikit air - jadi pes) / cili kisar
  • 5 sudu besar tomato puree
  • 3 sudu sos tiram
  • 2 sudu gula
  • sedikit garam
  • 1/2 cawan air
  • carrot, tomato dan daun bawang


Cara-cara:

  1. Gaulkan ikan tenggiri dengan garam & kunyit, goreng hingga masak
  2. Dalam kuali lain, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau
  3. Masukkan cili, goreng hingga pecah minyak
  4. Masukkan tomato puree, kacau seketika dan masukkan pula air
  5. Masukkan carrot, gula dan sos tiram 
  6. Bila carrot dah empuk, masukkan ikan yang telah digoreng
  7. Rasakan masin manisnya, kalau dah ok, tutup api dan masukkan daun bawang dan tomato
  8. Kacau seketika, sedia utk dihidang.

No comments:

Post a Comment