Saturday, 26 February 2011

Lepat Pisang Perantau

Futuristic banana leaves....

Selain kelapa, pisang pun salah satu tumbuhan yang serba guna. Buahnya boleh dimakan, daunnya boleh dibuat pinggan, batangnya boleh ditebas2 dan buat cop2 [ni aktiviti pendidikan seni sekolah rendah aku dulu].


Kat sini aku tak penah nampak pun pokok pisang. Teringin gila nak makan lepat pisang. Namun, ketiadaan daun pisang tak mematahkan misi membuat lepat pisang.

Daun epal x cukup lebar. Apatah lagi daun pear. So, aluminium foil jadi pilihan. Alhamdulillah, menjadi! Walaupun kurang keharuman daun pisang, tapi rasa tu dah iras2 dah. Bolehla layan sambil2 menulis tesis yang x siap2 nih....adehh...

Bahan-bahan
  1. 5 biji pisang
  2. 1/2 cawan tepung gandum
  3. 1 sudu tepung jagung
  4. Sedikit garam
  5. 1/2 cawan gula
  6. 3 sudu gula molasses or brown sugar
  7. 3 sudu santan pekat

Cara-cara
  1. Lenyek pisang hingga hancur
  2. Masukkan semua bahan yang lain
  3. Sambil2 tu, panaskan pengukus
  4. Letakkan dalam 1.5 sudu makan adunan ke atas aluminium foil yang telah dipotong2
  5. Bungkus dan kukus selama 20 minit
Sedikit keras, next time aku nak letak 1/2 cawan je tepung
p/s: aku tambah gula molasses tu utk bg rasa menyengat & masam2 sket. Kira mcm makan pisang nangka gitew.

No comments:

Post a Comment