Tuesday, 1 February 2011

Breakfast Casserole


Perlukan sarapan yang mudah, especially bila tetamu ramai tp masa tak cukup? Kalau kat Malaysia, mudah tu maksudnya beli la bebungkus2 nasi lemak ke mee goreng ke bihun goreng ke roti canai ke *sambil mengesat lelehan enzim atas keyboard*

Tapi klu kat UK nih, mane ada Makcik Melah jual nasi lemak tepi jln...huhu. So, boleh la try buat Breakfast Casserole ni. Breakfast Casserole ni kira makanan tradisi mat saleh. Selalunya diorg buat bila musim2 perayaan. Kaum kerabat ramai kat umah, jd kalau nak buat toast and sausages utk setiap org, mesti makan masa.

Breakfast casserole ni selalunya dibuat malam sebelumnya. Esok pagi2, kuar mulut fridge, masuk mulut oven. Resepi dia byk variety. Ada yang gunakan kentang, ada yang gunakan roti sebagai sumber kabohidrat. [Boleh guna nasi kalau brani...huhu].

Utk resepi yg variety, boleh la google ye, tp ikut creativity pun boleh juge.

Bahan2:
Bahan A

  • 8 keping roti (dibuang kulit tepi, disapu mentega 1 bahagian dan dipotong 4)
  • 8 batang sausages (dihiris)
  • Cendawan butang (dihiris)
  • 1 biji capsicum (dipotong dadu)
  • Beberapa batang daun bawang (dihiris)
  • 1 biji bawang (dipotong dadu)
  • 2 cawan grated cheese (aku guna mozarella)


Bahan B

  • 6 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • sedikit black pepper
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk perasa ayam
  • sedikit serbuk paprika


Cara-cara:

  1. Sapukan bekas casserole berukuran 9''x12'' dengan sedikit minyak
  2. Susunkan roti (bahagian yang disapu mentega di bawah)
  3. Taburkan sosej atas roti
  4. Gorengkan dahulu cendawan dgn 1 sudu teh minyak sehingga air cendawan agak kering
  5. Taburkan cendawan atas roti
  6. Ulang step 4 & 5 utk capsicum
  7. Taburkan daun bawang dan bawang
  8. Satukan bahan B dalam mangkuk hingga sebati
  9. Tuang ke dalam bekas casserole
  10. Taburkan dengan cheese
  11. Tutup bekas casserole dengan aluminium foil
  12. Simpan dalam fridge semalaman (atau sekurang2nya 4 jam)
  13. Bakar pada suhu 180 darjah selama 40 - 45 minit atau sehingga masak


p/s: boleh letak apa saja selain capsicum & mushroom, tapi kalau sayur tu jenis watery, elokla goreng dulu, kalau tak nnti breakfast casserole tu berair2, tak pejal

p/s 2: Bakar 30 minit pertama dengan aluminium, then bukak aluminium foil tu utk cairkan dan garingkan cheese kat atas

Kalau tak faham cara2, bleh tgk cara mat saleh wat breakfast casserole kat Youtube.

No comments:

Post a Comment