Sunday, 6 February 2011

Ayam Masak Kicap Blackpepper

Resepi asal dari Blog Kak Hana. Tapi aku modified ikut bahan yang ada kat dapur. Resepi asal takde letak sayur mayur, aku letak, sebab kemalasan dan kebizian tahap tinggi nak goreng sayur utk menu no 2.

So, ni resepi hasil modified. Utk resepi asal, click blog k.Hana yer.

Bahan-bahan:

  • beberapa ketul ayam - pastu dipotong kecil 
  • 2 inci halia muda - hiris halus 
  • 3 ulas bawang putih - parut 
  • 2 sudu besar kicap manis 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1/2 sk lada hitam
  • 1/2 cawan air 
  • Sedikit serbuk perasa ayam
  • garam jika perlu 
  • carrot
  • tomato - potong 6
  • celeri
  • beberapa tangkai cili kering dipotong 2
  • lada besar *optional


Cara-cara 

  1. Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. 
  2. Perap sebentar 10-20min. 
  3. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. 
  4. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. 
  5. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky.
  6. Masukkan lebihan air tadi, dan masukkan carrot.
  7. Masakkan hingga ayam dan carrot empuk (kalau belum, tambah sedikit air lagi)
  8. Bila dah masak dan air hampir kering, tutup api, masukkan tomato, cili kering dan celeri.
  9. Gaulkan dah tutup kuali sebentar.
  10. Sedia utk dihidang.

No comments:

Post a Comment