Wednesday, 23 February 2011

Baked Tuna & Bread

Tak tau la kenapa, kadang-kadang je rasa nak makan roti tu melonjak2. Bila dah makan dua tiga keping, mula la bosan. Sudahnya, roti tu tunggu masa je nak bekulat.

Sayang pulak kalau biarkan bekulat mcm tu je, klu kat kampung, boleh jugak bagi ayam makan. Kat sini, mau kena saman kalau aku sedekah kat seagull yg suka betenggek kat tepi tingkap aku nih.

So, hari ni aku telah mengodeh satu resepi. Maybe ada orang penah buat, ntah la. Yang pasti, resepi ni adalah hasil idea yg bercampur baur dr macam2 resepi. Aku namakan Baked Tuna & Bread.

Bahan-bahan:
  • 1 botol sos spagetti
  • 1 tin tuna chunk
  • 1 biji bawang besar
  • gula dan garam secukup rasa
  • sedikit blackpepper
  • sedikit serbuk lada (jika mahu pedas)
  • 8 keping roti (buang tepi)
  • grated cheese utk topping (optional)

  • 1 cawan susu segar
  • 3 sudu margerin
  • 3 sudu tepung gandum
  • 1 cawan grated cheese

Cara-cara:
  1. Tumis bawang dengan sedikit minyak
  2. Masukkan tuna yg telah ditoskan
  3. Tumis sebentar sebelum masukkan sos spagetti
  4. Masukkan blackpepper dan serbuk lada
  5. Tambah gula dan garam jika perlu
  6. Dalam periuk lain, cairkan margerin
  7. Alihkan dari dapur (atau tutup api) kemudian masukkan tepung gandum, kacau rata
  8. Hidupkan api semula dan masukkan susu, kacau rata
  9. Masukkan cheese dan kacau hingga memekat
  10. Tutup api dan masukkan adunan tuna dan roti kedalam adunan cheese
  11. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk tahan panas yang telah disapu sedikit minyak/margerin
  12. Taburkan sedikit cheese di atas
  13. Bakar pada suhu 180 darjah selama 15-20 minit atau sehingga cheese kekuningan
Rasa iras2 pasta baked. Yummy! ;p

No comments:

Post a Comment