Wednesday, 9 February 2011

Sup Ayam Minyak Bijan

 

Serius tak tau nak bg nama apa kat menu ni. Kawan aku yg bagi, katanya kawan dia, org cina sabah yang share resepi ni dgn dia. Mudah dan lazat. Sekali sekala kita tukar selera dari sup ayam biasa tu.

Bahan-bahan:
  • Beberapa ketul ayam dipotong kecil*
  • Beberapa ulas bawang putih - dicincang*
  • Beberapa sudu sos tiram*
  • Beberapa sudu minyak bijan*
  • Sedikit serbuk perasa ayam*

  • Sayur2an - tomato, celeri, carrot
  • 2 batang cili padi - dihiris *optional, xyah letak klu xmo pedas*
  • 2 inci halia dihiris nipis
  • sedikit minyak bijan utk menumis
  • 2 cawan air

Cara-cara:
  1. Perap ayam dengan bahan2 bertanda * selama sekurang2nya setengah jam
  2. Panaskan minyak bijan dalam periuk
  3. Tumis halia
  4. Masukkan ayam yang telah diperap
  5. Gaulkan seketika dan tutup periuk
  6. Biarkan ayam tu 'kecut' sekejap dlm periuk
  7. Tambahkan 2 cawan air (atau ikut brapa byk ayam)
  8. Biarkan ayam empuk
  9. Masukkan kentang, bila hampir empuk, masukkan carrot
  10. Tambah garam jika perlu, kemudian masukkan celeri dan cili padi
  11. Jika dah masak, masukkan tomato dan sedia utk dihidang

No comments:

Post a Comment