Friday, 5 August 2011

Nasi Carrot


Semalam malas nak masak beria2. Ada sebungkus ayam dalam freezer dah siap marinate dgn sos tiram, kicap & blackpepper, so, bakar yang tu je lah. Malas jugak nak buat acar ke apa. (apsal sume malas? huhuhu... keje byk sbnrnya, xde mood nak masak2). So, potong timun ngan tomato jer.

Nasi pulak, memulanya ingat nak masak nasi putih jer. Tapi cam teringin plak nak wat nasi carrot resepi kak liza.  Kak Liza makan ngan ayam bakar gak. So, apa lagi. Masak nasi carrot la.

Ehh... tadi kata malas? Ni rajin plak?

Malas mmg malas, tapi dah assistant2 chef sumenyer rajin nak menolong. Lagi satu...aku menderhaka kat resepi kak liza tu. Sebab rempah kurma dan bahan2 lain xde. Utk resepi asal, sila la click link blog kak liza. Yang aku tulis nih, nasi carrot versi "siti anggang".

Bahan-bahan (5-6 org mkn):

  • 4 pot beras
  • 4 pot air
  • 1 cawan carrot dadu
  • 3/4 pot susu sejat*
  • 3 biji buah pelaga*
  • 3 biji cengkih*
  • 3 bunga lawang*
  • 1 inci kulit kayu manis*
  • 1/2 inci halia (hiris tebal)*
  • 1/2 biji bawang besar - dadu*
  • 3 ulas bawang putih (hiris nipis)*
  • 3 sudu besar butter
  • sedikit minyak
  • Sedikit perasa ayam


Cara-cara:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk
  2. Tumis bahan bertanda * hingga layu
  3. Masukkan butter, dan biarkan cair
  4. Masukkan carrot, air dan susu
  5. Masukkan perasa ayam (dan garam jika perlu)
  6. Masukkan ke dalam periuk nasi berisi beras yg dah dibasuh
  7. Masak nasi mcm biasa

p/s: aku masukkan dalam mangkuk tahan microwave berpenutup, set pada high dan masak selama 20 minit... senang sebab nasi masak dgn elok dan tak berkerak...

No comments:

Post a Comment