Tuesday, 2 August 2011

Kuih Tepung Pelita

Lama pulak tak update blog nih. Sejak dua menjak ni takde masa nak memasak yg grand2 sket. Balik2 lauk yang sama je. So, selesai je submit 1 chapter ke supervisor tadi, terus rasa mcm telebih rajin.

Tadi bebuka puasa makan kuih tepung pelita. Buatnya pun senang bangat. Aku google2 resepi, ada yg jenis kukus ada yang tak. So, memandangkan peralatan pun xde, option tanpa pengukus la yg menjadi pilihan.


Aku amik resepi dari sini. Tapi sebab aku nak makan betiga je, aku buat 3/4 je dari resepi asal. Untuk resepi asal, boleh dapat 12 - 14 cup kecik. Kat bawah ni resepi asal. Cekidaot!

Bahan2:

Lapisan hijau
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan air pandan
  • 3/4 cawan gula
  • sedikit warna hijau (optional)
Lapisan putih

  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • 1 sudu teh garam
Lapisan air gula
  • Gula custor / gula pasir yg dikisar halus secukupnya
Cara2:
  1. Isikan 3/4 sudu teh gula custor dalam cup 
  2. Then, satukan kesemua bahan lapisan hijau dalam periuk
  3. Masakkan dengan api sederhana sehingga memekat dan berkilat
  4. Tuangkan ke dalam cup yg telah berisi gula sehingga separuh cup
  5. Then, masukkan semua bahan lapisan atas dalam periuk
  6. Masak sehingga pekat dan bekilat
  7. Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi
  8. Sejukkan sebelum dihidang

No comments:

Post a Comment