Tadi bebuka puasa makan kuih tepung pelita. Buatnya pun senang bangat. Aku google2 resepi, ada yg jenis kukus ada yang tak. So, memandangkan peralatan pun xde, option tanpa pengukus la yg menjadi pilihan.
Aku amik resepi dari sini. Tapi sebab aku nak makan betiga je, aku buat 3/4 je dari resepi asal. Untuk resepi asal, boleh dapat 12 - 14 cup kecik. Kat bawah ni resepi asal. Cekidaot!
Bahan2:
Lapisan hijau
- 1 cawan tepung beras
- 4 cawan air pandan
- 3/4 cawan gula
- sedikit warna hijau (optional)
- 1 cawan tepung beras
- 4 cawan santan
- 1 sudu teh garam
- Gula custor / gula pasir yg dikisar halus secukupnya
- Isikan 3/4 sudu teh gula custor dalam cup
- Then, satukan kesemua bahan lapisan hijau dalam periuk
- Masakkan dengan api sederhana sehingga memekat dan berkilat
- Tuangkan ke dalam cup yg telah berisi gula sehingga separuh cup
- Then, masukkan semua bahan lapisan atas dalam periuk
- Masak sehingga pekat dan bekilat
- Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi
- Sejukkan sebelum dihidang
No comments:
Post a Comment