Biskut Bourbon hasil tahun lepas, tapi tahun ni baru nak masuk blog... huhu |
Bahan-bahan:
- 4 oz (113gm) butter
- 4 oz (113gm) gula icing
- 2 oz (56gm) gula custor
- 1 biji telur ayam
- 8 oz (226gm) tepung naik sendiri*
- 4 oz (113gm) tepung jagung* (ayak * bersama)
- 3 sudu besar serbuk koko*
- 1 cawan badam cincang
- 1 1/4 sudu teh essen vanilla
hiasan
- putih telur
- chocolate rice
Cara-cara:
- pukul butter, gula icing dan gula custor hingga kembang
- masukkan telur dan esen vanilla
- masukkan tepung yg diayak, dan putar seketika (jgn lama2)
- Masukkan badam, gaul rata sampai jadi doh
- Bila dah jadi doh, dicanai dan diterap dengan acuan atau dipotong2
- Cucuk2 sket atas biskut dengan garfu
- Sapukan sedikit putih telur
- Tabur coklat rice
- Bakar 180 degree selama lebih kurang 30 minit (bergantung pada oven)
Selamat Mencuba!
dah mula buat cookies eyh..klu yg rangup2 mcm ni mmg ramai suka. :)
ReplyDeletehehe... belum buat pun lagi, ni hasil tahun lepas... baru skrg nak upload... hehehe
ReplyDelete