Wednesday, 10 August 2011

Biskut Bourbon

Biskut Bourbon hasil tahun lepas, tapi tahun ni baru nak masuk blog... huhu
Biskut ni wajib ada kat semua umah aku & aunty2 aku. Walaupun ada kat umah sendiri, kalau beraya ke umah aunty2, kuih ni gak yg kitorg bedal. Sama gak kalau kazen2 datang rumah aku. Rasa biskut ni seakan chipsmore, ada badam cincang, rangup. Buatnya pun mudah sangat.

Bahan-bahan:

  • 4 oz  (113gm) butter
  • 4 oz (113gm) gula icing
  • 2 oz (56gm) gula custor
  • 1 biji telur ayam
  • 8 oz (226gm) tepung naik sendiri*
  • 4 oz (113gm) tepung jagung* (ayak * bersama)
  • 3 sudu besar serbuk koko*
  • 1 cawan badam cincang
  • 1 1/4 sudu teh essen vanilla

hiasan

  • putih telur
  • chocolate rice


Cara-cara:

  1. pukul butter, gula icing dan gula custor hingga kembang
  2. masukkan telur dan esen vanilla
  3. masukkan tepung yg diayak, dan putar seketika (jgn lama2)
  4. Masukkan badam, gaul rata sampai jadi doh
  5. Bila dah jadi doh, dicanai dan diterap dengan acuan atau dipotong2
  6. Cucuk2 sket atas biskut dengan garfu
  7. Sapukan sedikit putih telur
  8. Tabur coklat rice
  9. Bakar 180 degree selama lebih kurang 30 minit (bergantung pada oven)
Selamat Mencuba!

2 comments:

  1. dah mula buat cookies eyh..klu yg rangup2 mcm ni mmg ramai suka. :)

    ReplyDelete
  2. hehe... belum buat pun lagi, ni hasil tahun lepas... baru skrg nak upload... hehehe

    ReplyDelete