Konsepnya semua sama jer, 1 tepung : 3 air. Beberapa hari sebelum tu dah membedal seri muka dan nasi lemak. So, aku rasa hari ni tak patut la pulak nak makan benda besantan. Jadi, aku tukar la santan tu kepada susu. Sedap gak! Pernah jumpa yang diorg ganti santan dengan air soya bean. Kira healthy version la ni.
Bahan-bahan utk cendol:
- 1 cawan tepung jagung
- 3 cawan air
- sedikit air perahan daun pandan
- sedikit pewarna hijau (optional)
- Semangkuk air + ais
Bahan-bahan utk gula:
- Setengah cawan gula pasir (kalau ada gula melaka lagi best, tp aku xde)
- 1 cawan air
Bahan-bahan utk susu:
- Susu segar secukupnya
- Ais kiub
Cara-cara:
Cendol:
- Campurkan semua bahan kecuali air ais dalam periuk dan kacau sebati
- Kemudian, buka api kecil dan masak sehingga adunan agak kental dan bekilat
- Cedukkan sedikit adunan ke acuan cendol (aku guna tapis sayur tu jer) dan tekan ke dalam semangkuk air ais
- Biarkan cendol mengeras dalam air ais tersebut, boleh juga disimpan terus dalam peti ais sejuk beku
Gula
- Perangkan gula dalam kuali (kalau guna gula melaka, cairkan gula melaka dgn air terus)
- Curahkan air setelah gula perang (hati2 sebab wat dia sangat panas)
Susu
- Masukkan susu dan ais kedalam blender
- Blend sehingga ais separa hancur
Cara menghidang:
- Curahkan air gula di dasar mangkuk/gelas
- Masukkan cendol
- Masukkan air susu.
P/s: Gambar takde, sebab lupa nak bawak kamera ke dapur, time ingat tu plak, semua cendol dah kena bedal. Nanti la yer...
No comments:
Post a Comment