Thursday, 19 August 2010

Sira Pisang

Sila abaikan rumput rampai kat tengah2 tuh...huhu

Pencuci mulut ni popular kat Kelantan kot. Sebab aku mula tau pasal sira pisang sejak bekawan dengan orang kelantan. Tapi bagi aku ni bukan pencuci mulut, tapi 'pemotong kaki'. Huhuhu. Kandungan gulanya sangat tinggi ok. Sekali sekala tu boleh la makan. Tapi kalau selalu sangat...hmmm...

Cara nak buat sangatlah senang. Ni resepinya:

Bahan-bahan:
  • Pisang (jenis yang orang selalu buat goreng tuh)
  • Gula
  • Air
  • Daun pandan
  • 3 biji bunga cengkih
  • Pewarna kuning (optional)

Cara-cara:
  1. Potong pisang saiz sederhana (jgn kecik or besar sgt...)
  2. Masukkan dalam periuk yang diisi air
  3. Masakkan diatas api sederhana
  4. Masukkan gula, pewarna, daun pandan dan cengkih
  5. Berapa banyak gula tu begantung lah, seelok2nya kuah dia tu mcm pekat sket.
  6. Masak sehingga pisang empuk

Selalunya sira pisang ni di makan sejuk. Lepas dah masak, tunggu hingga suhu bilik, kemudian simpan dalam peti sejuk. Bila nak makan baru hidangkan.

No comments:

Post a Comment