Saturday, 31 July 2010

Popia Ketam


Resepi popia nih aku dapat dari sorang adik nih. Dia buat PhD kat sini jugak. Satu hari ada makan2 berkonsepkan potluck, adik nih bawak popia ketam. Lazat! Resepi pun ringkas jer. Kalau tetibe ada jamuan ad-hoc, resepi ni memang sesuai.

Bahan2:
  • Kulit popia saiz besar (dipotong 4)
  • Crabsticks
  • Daun bawang
  • Mayonis

Cara2:
  1. Rebus crabstick sekejap dgn air yg cukup2 jer (sebab xnak rasa crabstick tu hilang)
  2. dah rebus, tapis airnya dan masukkan dalam mangkuk
  3. dengan sudu/garfu, tekan2 crabstick tu bagi dia hancur sket
  4. masukkan daun bawang yang dah dihiris halus
  5. masukkan sedikit mayonis (jangan byk sgt, elok2 jer utk adunan tu, mcm x brapa basah sgt)
  6. bila adunan dah sejuk, bolehla dimasukkan ke dalam kulit popia & gulung
  7. goreng dgn minyak yang banyak
  8. tapi kalau xnak goreng, boleh la susun atas dulang pembakar yang dah disapu minyak
  9. kemudian, sapu sikit minyak ke atas setiap popia dan bakar pada suhu 180 darjah, selama 15 minit atau sehingga keperangan
Boleh dihidangkan dgn sos cili atau sos thai. Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment