Mcm giant-size dorayaki...hihihi |
Sudahnyer, godek2 dapur, bahan-bahan nak buat kek coklat semuanya ada. Cuma koko powder je xde. So, aku pun guna cooking chocolate je la sebagai ganti. Topping cake pun aku guna cooking chocolate gak. Untuk resepi kek, boleh rujuk sini. Memandangkan yg nak makan tu tak ramai, so aku buat half dari resepi asal. Acuan kek pun xde, so aku guna mangkuk pyrex jer. Tu yg bentuk dia kiut gitu. huhuhu
Untuk topping, aku cairkan 1/2 bar cooking chocolate, campur dengan lebih kurang 50gm butter dan dalam beberapa sudu susu pekat manis. Aku tambah susu sebab chocolate bar yg aku guna tu byk koko (75%). Aku tambah butter sbb mcm nak bg dia cair sket, xde la pekat sgt. Ada resepi yg letak cream la apa la. Aku malas. Sekian.
Pastu curahla melted chocolate tu atas kek yg dah disejukkan. Boleh hias ikut suka. Aku tabur dengan wafer dari KitKat. Huhuhu.
Kat bawah ni hasil seni Chef Erik... perrghhh... terliur plak nak makan kek + aiskrim ni lagi...
Erik rajin plak nak menghias...kek coklat dgn ice cream, condensed milk dan gajus |
No comments:
Post a Comment