Friday 24 September 2010

Easy Chocolate Cake

Semalam kebizian di tahap maksima. Tekejar2 nak siapkan kerja, lepas tu jumpa supervisor, habis meeting tghari, settlekan benda2 sepatutnya kat school, on d way balik umah petang tu singgah kedai pulak beli2 barang.

Hari ni besday Eric. Kalau kek yang nak kena pakai mixer tu mcm payah la pulak. Masa tak cukup, cita2 aku pulak besar, nak masak sizzling mee ngan nasi tomato. Makanya, haruslah cari resepi kek yg lazat dan mudah. Takyah pakai mixer, penimbang sume.

Kak Ani suggest kek nih... sedap katanya. So, aku try la. Mudah sgt2, mcm buat muffins jugak. Tak yah guna mixer. Bahan-bahan tu pun semua yang ada kat dapur.

Resepi asal banana chocolate cake. Tapi aku tak letak banana. Since banana tu menambah moisture dlm kek, klu tak letak, kek jd dry la pulak. So, aku gantikan 1 cup banana dengan 1/2 cup susu. Aku gantikan minyak tu dgn melted butter.

Utk topping, aku tak ikut mcm website tu. Aku buat topping yg umi aku ajar. Lepas tu hias dengan chocolate rice. Since Eric suke chess, so aku deco dgn chocolate bentuk chess.

Best kek nih, moist je rasanya...butter beri rasa lemak sket. Boleh la buat lagi lepas nih =)



Bahan-bahan (Kek): 

  • 2 cups (400 grams) granulated white sugar (boleh kurangkan sket)
  • 1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour 
  • 3/4 cup (75 grams) unsweetened cocoa powder 
  • 1 1/2 teaspoons baking powder 
  • 1 1/2 teaspoons baking soda 
  • 1/2 teaspoon salt (omitted, sbb aku guna salted butter)
  • 2 large eggs* (dipukul sikit)
  • 1 cup (240 ml) warm water* 
  • 1 cup (240 ml) fresh milk* 
  • 1/2 cup (120 ml) corn, safflower or canola oil (aku guna salted melted butter)*
  • 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract*


Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Sapukan sedikit butter/minyak  pada acuan kek (alas dasar acuan kek ngan kertas minyak jika perlu)
  3. Satukan bahan2 bertanda * dalam 1 mangkuk
  4. Satukan bahan2 yg TAK bertanda * dalam 1 mangkuk yg lain (yg lebih besar)
  5. Curahkan separuh adunan basah ke dalam mangkuk berisi adunan kering, kacau sikit, dan tuang adunan basah selebihnya
  6. Kacau rata (tapi jgn over mix pulak)
  7. Masukkan dalam acuan kek
  8. Bakar 30 - 45 minit (atau hingga kek masak)


Oh ye, klu nak cuba topping version umi aku, ni resepinya

Bahan-bahan:
  • Susu pekat manis
  • Cocoa powder
  • Butter

Cara-cara:
  1. Panaskan periuk kecil di atas dapur dgn api perlahan
  2. Cairkan butter (utk kek ni aku guna dlm 100gm), dah mcm menggelegak skit, padamkan api
  3. Masukkan beberapa sudu cocoa, kacau
  4. Masukkan beberapa sudu susu pekat manis, kacau
  5. Kacau sampai rata & bekilat.
  6. Kalau rasa topping cair sgt, tambah susu, kalau manis sgt tambah cocoa, kalau pekat sangat tambah butter.
  7. Sapu atas kek, dan hias mengikut suka
Selamat mencuba!

6 comments:

  1. wan, ni topping yg mak ko guna utk choc cake yg ko selalu bawak time sekolah dulu ke? wah, wajib aku cuba sbb cake tu mmg sedap. ke cake (bkn topping) yg sedap sebenarnya?

    ReplyDelete
  2. tukang komen: lupe nak letak amaran "bukan utk tempahan" hehehehe

    liza: topping yg tu la...kek coklat tu apa2 resepi pun ok, tp topping mmg buat resepi mak aku, sbb aku tak suke cream2 icing sume tuh, muak..

    ReplyDelete
  3. omg.. this blog make me hungryyyy.. erh.. sangat menyedihkan sebab tak boleh follow.. please do something about this ye 'chef' wan~ ^^

    ReplyDelete
  4. huhu...tp lately susah sket nak update blog nih, menu hari2 maggi, telur goreng dan sewaktu dgnnya...huhuhu...

    xleh nak follow? nak wat camne ek? dah survey2 dah tp xjumpa plak kat mana setting dia...amir bleh ajar ke?

    ReplyDelete
  5. dashboard-design-add a toolbar-followers-add-siap! :D

    rasanya la.. maggi? telur goreng? haha.. okay la tu.. nak sedap je hari2 pun xbest gak kan.. nanti hilang pulak nikmat rasa sedap tu.. ^^

    ReplyDelete