Monday, 20 June 2011

Raisin and almond shortbreads

Dalam operasi mengosongkan cabinet dapur, aku tejumpa beberapa bahan yang perlu ditukar menjadi makanan dengan segara. Ada gula icing, badam dan raisin. So, aku google ingredients ni dan aku tertarik nak buat raisin shortbreads sebab method dia cam senang jer.

Sebelum dipotong

Selepas dipotong
Resepi asal aku amik dari Joy of Baking. Tapi aku tambah badam. As usual, kawan2 aku jadi mangsa experiment... sorang kawan aku ckp "alaa....kenapa buat sikit sangat??" Haaa....sedap la tu...hehehe. Rasa dia mcm shortbread biasa tu, tp less rasa 'susu tepung' tu. Texture mcm biskut sket, mungkin sebab aku tambah badam, dia jd extra rangup.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan (226gms) unsalted butter - aku guna salted butter
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan (120gm) gula icing
  • 2 1/2 cawan (325 grams) all-purpose flour
  • 1/2 sudu kecil garam - aku x letak sbb dah pakai salted butter
  • 2 cups (260 grams) raisins
  • 1/2 cawan flake almond
Utk glaze:
  • 1 biji telur - dipukul sedikit

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Sapukan loyang pembakar 9 x 13 inch dengan sedikit butter
  3. Putarkan butter dan vanila esen hingga rata dan creamy (dlm 1minit)
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar hingga ringan dan fluffy
  5. Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung dan garam (skip step ni kalau guna salted butter)
  6. Masukkan tepung dan putar hingga adunan membentuk doh
  7. Bahagikan doh kepada 2 bahagian (1 bahagian lebih kecil)
  8. Ratakan bahagian yang kecil di atas loyang, dan tekan perlahan2 dengan jari atau belakang sudu utk membentuk lapisan yang rata
  9. Taburkan raisin dan badam
  10. Taburkan (crumble) doh selebihnya dan tekan perlahan2 dgn jari atau sudu
  11. Sapukan telur di atas permukaan sebelum dibakar selama 30 - 40 minit atau sehingga perang keemasan
  12. Keluarkan dr oven dan sejukkan. Potong 4 segi
p/s: arahan soh potong shortbread lepas dah sejuk, tapi aku suggest potong masa panas2 sebab masa tu shortbread masih lembut. Bila dia dah sejuk, dia mengeras, pastu susah nak potong

p/s: best jd kuih raya nih, senang, xyah nak terap2. pas dah bakar, potong je to bite size.

Ada masa, aku akan buat lagi. Nyum..nyum...

No comments:

Post a Comment