Sebelum dipotong |
Selepas dipotong |
Bahan-bahan:
- 1 cawan (226gms) unsalted butter - aku guna salted butter
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 cawan (120gm) gula icing
- 2 1/2 cawan (325 grams) all-purpose flour
- 1/2 sudu kecil garam - aku x letak sbb dah pakai salted butter
- 2 cups (260 grams) raisins
- 1/2 cawan flake almond
- 1 biji telur - dipukul sedikit
Cara-cara:
- Panaskan oven pada 180 darjah celcius
- Sapukan loyang pembakar 9 x 13 inch dengan sedikit butter
- Putarkan butter dan vanila esen hingga rata dan creamy (dlm 1minit)
- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar hingga ringan dan fluffy
- Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung dan garam (skip step ni kalau guna salted butter)
- Masukkan tepung dan putar hingga adunan membentuk doh
- Bahagikan doh kepada 2 bahagian (1 bahagian lebih kecil)
- Ratakan bahagian yang kecil di atas loyang, dan tekan perlahan2 dengan jari atau belakang sudu utk membentuk lapisan yang rata
- Taburkan raisin dan badam
- Taburkan (crumble) doh selebihnya dan tekan perlahan2 dgn jari atau sudu
- Sapukan telur di atas permukaan sebelum dibakar selama 30 - 40 minit atau sehingga perang keemasan
- Keluarkan dr oven dan sejukkan. Potong 4 segi
p/s: arahan soh potong shortbread lepas dah sejuk, tapi aku suggest potong masa panas2 sebab masa tu shortbread masih lembut. Bila dia dah sejuk, dia mengeras, pastu susah nak potong
p/s: best jd kuih raya nih, senang, xyah nak terap2. pas dah bakar, potong je to bite size.
Ada masa, aku akan buat lagi. Nyum..nyum...
No comments:
Post a Comment