Monday, 25 April 2011

Cendol in Fresh Milk

Dah berapa hari mengidam nak makan cendol. Tambah pulak cuaca semakin panas sekarang. Mula la tebayang mcm2 air yang lazat kat Malaysia tu. So, disebabkan ada sket tepung beras nih, so, kitorg pun memulakan project cendol.

Sumber resepi cendol: MyResepi

Bahan-bahan utk cendol (utk 5 org):
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • sedikit air perahan daun pandan
  • sedikit pewarna hijau (optional)
  • Semangkuk air + ais

Bahan-bahan utk gula:
  • Beberapa ketul gula melaka
  • 1 cawan air

Bahan-bahan utk susu:
  • Susu segar secukupnya
  • Ais kiub

Cara-cara:

Cendol:
  1. Campurkan semua bahan kecuali air ais dalam periuk dan kacau sebati
  2. Kemudian, buka api kecil dan masak sehingga adunan agak kental dan bekilat
  3. Cedukkan sedikit adunan ke acuan cendol (aku guna tapis sayur tu jer) dan tekan ke dalam semangkuk air ais
  4. Biarkan cendol mengeras dalam air ais tersebut, boleh juga disimpan terus dalam peti ais

Gula
  1. Cairkan gula dengan semangkuk air

Cara menghidang:
  1. Curahkan air gula di dasar mangkuk/gelas
  2. Masukkan cendol
  3. Masukkan air susu (dan air jika perlu)
p/s: aku guna susu segar utk version yg lebih healthy, sedap, kurang muak =)

No comments:

Post a Comment