Bahan-bahan:
[Sos Hitam]
- 400ml air
- 10 batang cili kering
- sedikit belacan
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar sos kacang hitam (black bean sauce)
- 4 sudu besar Hoisin sauce
- sedikit serbuk perisa ayam
- sedikit bijan
- sedikit air bancuhan tepung jagung
- Beberapa ulas bawang putih
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 inci halia
- air secukupnya
- sedikit perisa ayam
- Sosej
- Tahu
- Fish balls
- Fish cake
- Sotong balls
- Crabstick
- Crab balls
- Kang kung (aku takde nih...ganti dgn timun jer)
[Sos Hitam]
- Panaskan sedikit minyak dan goreng cili kering hingga garing
- Blend cili kering dgn sedikit air
- Panaskan air dalam periuk
- Masukkan gula melaka & cili yang telah diblend
- masukkan sos hoisin, sos black bean, kicap, belacan dan serbuk perasa ayam
- masak hingga mendidih, kemudian masukkan air tepung jagung sedikit demi sedikit mengikut kepekatan yang diingini
- setelah masak, taburkan bijan yang telah disangai terlebih dahulu (aku masuk microwave jer)
- Panaskan air
- kemudian masukkan bawang putih & halia yang telah diketuk
- Masukkan bunga lawang dan serbuk perasa ayam
- Tunggu hingga mendidih
- Masukkan bahan2 yong tau foo dan masak
No comments:
Post a Comment