Friday, 19 February 2010

Kek Gula Hangus

Dah berapa kali aku buat kek nih, dan berapa kali jugaklah rupa dia lain2. Resepinya mudah sekali. Tapi, sangat susah nak jadikan dia betul2 mcm kek gula hangus yang selalu jual kat kedai tu. Rasa kek aku ni macam kek span hangus. Tapi rasa kek nih sedap je walaupun rupa tak sama. Ni la resepinya:

Bahan2:-
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan air panas
  • 2 camca besar mentega
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
  • 4 biji telur
  • 1/2 camca teh esen vanilla

Cara2:-
  1. Cairkan gula dalam periuk hingga perang kemudian tuangkan air panas dan butter, dan kacau rata. Sejukkan.
  2. Pukul telur hingga kembang dan pekat, masukkan susu dan essen vanila. Kacau sebati
  3. Ayakkan tepung dan soda bicarbonat, masukkan kedalam adunan telur.
  4. Kemudian masukkan adunan gula perang dan kacau rata
  5. Tuang adunan dalam bekas pembakar dan perap selama 3-4 jam
  6. Panaskan oven pada suhu sederhana (160C).
  7. Bakar lebih kurang sejam
  8. Sejukkan sebelum dipotong.
Kalau jadi mcm apam atau kek span maknanya kek tu tak jadi. Tapi kadang2 aku suka gak bila kek nih tak jadi...hehehe

No comments:

Post a Comment