Sunday, 28 February 2010

Daging Dendeng ala Bristol


Ni antara makanan kegemaran aku ketika bulan perayaan. Sejak diperkenalkan oleh Nda Teh, mmg keje aku nak makan benda ni je la. Nak2 pekena plak ngan lemang Ami Tar. Perrgghhh...heaven!

Aku dulu penah mintak resepi dari Nda Teh. Tapi ntah mane aku letak resepi tu ntah. Nak tnya resepi lg cam malu kan. Kebetulan kwn aku kat Cardiff tau macam mana nak buat. So, aku pun main eksperimen je la. Campur2 cara dia buat ngan cara2 Nda Teh buat yg aku ingat2 lupa tuh.

Hasilnya....sedap u!!! So, aku namakan resepi nih daging dendeng ala bristol. Kalau nak yg authentic nyer resepi, kena la google or tnya mak2 nenek2 masing2 yer...

So, ni resepinya...

Bahan2:
  • Daging lembu
  • Kicap manis
  • Gula
  • Cili kisar*
  • Bawang merah* [*dikisar]
  • Bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • bawang merah - untuk bwg goreng (lagi byk lagi best)
  • 2 batang serai - dihiris (nak byk lg pun boleh)
  • air asam jawa
  • garam
  • minyak

Cara2:
  1. Perapkan daging yang telah dibersihkan dengan kicap dan gula [sekurang2nya 3jam]
  2. Panaskan minyak dan goreng bawang, ketepikan.
  3. Goreng serai, ketepikan.
  4. Goreng daging, ketepikan.
  5. Dengan minyak yg sama [kurangkan kalau rasa minyak byk sgt], tumis bahan kisar
  6. Setelah terbit minyak, masukkan air asam jawa.
  7. Setelah sambal agak pekat, masukkan daging, kacau rata.
  8. Rasakan masin manisnya, tambah garam jika perlu.
  9. Masak hingga mengikut kadar kepekatan yang anda suka.
  10. Masukkan bawang goreng dan serai goreng.
Aku buat daging ni tak kering sangat. Lembab2 jer...Sesuai dimakan dengan ketupat, lemang, nasi minyak, roti, nasi putih dan ape2 je la...selamat mencuba! Untuk kali ni, aku makan ngan nasi minyak. Best!

No comments:

Post a Comment