Tuesday, 1 February 2011

Breakfast Casserole


Perlukan sarapan yang mudah, especially bila tetamu ramai tp masa tak cukup? Kalau kat Malaysia, mudah tu maksudnya beli la bebungkus2 nasi lemak ke mee goreng ke bihun goreng ke roti canai ke *sambil mengesat lelehan enzim atas keyboard*

Tapi klu kat UK nih, mane ada Makcik Melah jual nasi lemak tepi jln...huhu. So, boleh la try buat Breakfast Casserole ni. Breakfast Casserole ni kira makanan tradisi mat saleh. Selalunya diorg buat bila musim2 perayaan. Kaum kerabat ramai kat umah, jd kalau nak buat toast and sausages utk setiap org, mesti makan masa.

Breakfast casserole ni selalunya dibuat malam sebelumnya. Esok pagi2, kuar mulut fridge, masuk mulut oven. Resepi dia byk variety. Ada yang gunakan kentang, ada yang gunakan roti sebagai sumber kabohidrat. [Boleh guna nasi kalau brani...huhu].

Utk resepi yg variety, boleh la google ye, tp ikut creativity pun boleh juge.

Bahan2:
Bahan A

  • 8 keping roti (dibuang kulit tepi, disapu mentega 1 bahagian dan dipotong 4)
  • 8 batang sausages (dihiris)
  • Cendawan butang (dihiris)
  • 1 biji capsicum (dipotong dadu)
  • Beberapa batang daun bawang (dihiris)
  • 1 biji bawang (dipotong dadu)
  • 2 cawan grated cheese (aku guna mozarella)


Bahan B

  • 6 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • sedikit black pepper
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk perasa ayam
  • sedikit serbuk paprika


Cara-cara:

  1. Sapukan bekas casserole berukuran 9''x12'' dengan sedikit minyak
  2. Susunkan roti (bahagian yang disapu mentega di bawah)
  3. Taburkan sosej atas roti
  4. Gorengkan dahulu cendawan dgn 1 sudu teh minyak sehingga air cendawan agak kering
  5. Taburkan cendawan atas roti
  6. Ulang step 4 & 5 utk capsicum
  7. Taburkan daun bawang dan bawang
  8. Satukan bahan B dalam mangkuk hingga sebati
  9. Tuang ke dalam bekas casserole
  10. Taburkan dengan cheese
  11. Tutup bekas casserole dengan aluminium foil
  12. Simpan dalam fridge semalaman (atau sekurang2nya 4 jam)
  13. Bakar pada suhu 180 darjah selama 40 - 45 minit atau sehingga masak


p/s: boleh letak apa saja selain capsicum & mushroom, tapi kalau sayur tu jenis watery, elokla goreng dulu, kalau tak nnti breakfast casserole tu berair2, tak pejal

p/s 2: Bakar 30 minit pertama dengan aluminium, then bukak aluminium foil tu utk cairkan dan garingkan cheese kat atas

Kalau tak faham cara2, bleh tgk cara mat saleh wat breakfast casserole kat Youtube.

Thursday, 20 January 2011

Sambal Belacan



Aku amik resepi ni kat sini. Tapi aku tak buat mcm resepi tuh, sebab banyak sangat. Especially cili padi tu, mau tebakar lidah kalau guna 1 mangkuk cili tuh. Huhuhu.

Ok, ni bahan-bahan:
  • 10 batang cili padi
  • 3 sudu gula
  • 1 sudu besar belacan
  • 2 biji tomato
  • 1 biji bawang besar
  • 1/2 biji limau nipis / lemon diambil airnya
  • Sedikit air masak
Cara-cara:
  1. Bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing(aku guna shrimp paste jer)
  2. Masak bawang besar dgn microwave selama 2 minit atau boleh juga dibakar
  3. Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas, kalau ada apa2 rasa tak cukup, bleh la adjust2, kisar balik
  4. Siap untuk dihidang
p/s: aku guna blender kering, so aku tak perlu tambah air, best la sebab sambal jd pekat

Tuesday, 18 January 2011

Puding Jagung

Tetibe tekak seakan meronta-ronta inginkan sesuatu yang manis lagi berlemak. Okla, to be exact, nak puding jagung. Aku ni bukan la suka sgt version of jagung. Macam bubur jagung, air jagung, aiskrim jagung. Tapi entah kenapa tetibe je rasa nak mkn puding jagung.

Resepi aku cilok dari F&N kat MyResepi.

So, aku salin kat sini utk rujukan.



Bahan-bahan (bleh utk 5-10 org mkn, begantung pada tahap kelaparan juga):
  • 1 cawan tepung custard
  • 3 cawan air
  • 1 cawan jagung manis (aku letak dlm 1 3/4 cwn)
  • 1 1/2 cawan susu cair (aku guna freshmilk)
  • 3/4 cawan gula (sukatan ikut kemanisan jagung)

Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan dalam periuk
  2. Kacau pada api sederhana sehingga likat & berkilat
  3. Tuang dalam bekas, dan sejukkan sebelum dipotong

p/s: Custard ni senang likat kalau guna api besar, tp x masak, so, aku guna api yang perlahan supaya custard tu masak betul2, then bila dah agak2 mcm dah nak melikat tu, baru aku kuatkan api sikit je lagi

Tuesday, 11 January 2011

Jus Epal Kasturi

Hari ni kepala pening-pening lalat. Tidur awal, sudahnya kul 3 pagi tejaga. Tetibe je teringat kat jus epal kasturi Secret Recipe. Mana nak cari SR kat sini. Adehhh....

So, memandangkan epal hijau dan asam boi ada kat dapur tu, aku pun telah membuat jus tu. Enak! Lepas la rindu dendam kat jus epal kasturi SR. Ni resepinya:

Bahan-bahan:
  • Beberapa biji epal hijau
  • Sedikit air masak
  • Sedikit gula (jika perlu)
  • Assam boi
  • Limau kasturi
  • Ais


Cara-cara:
  1. Kisar epal hijau (masukkan dalam juicer or guna blender biasa pun boleh)
  2. Kalau guna blender, kisar sekali dgn gula dan air
  3. Lepas dah kisar, masukkan dalam jug / gelas
  4. Masukkan sebiji assam boi dalam gelas
  5. Perahkan sedikit limau kasturi (aku skip bhgn ni sbb epal hijau ni dah cukup masam)
  6. Masukan beberapa ketulan ais (air kat sini dah seejuuukk dah..so aku x letak ais)
p/s: kalau suka, bleh blend epal tu ngan ais skali...lagi mantoppp!
p/s: aku tapis dulu air tu sblm msuk dlm cwn, tak suka 'serdak' epal tuh...huhuhu

Selamat mencuba!

Sunday, 9 January 2011

Bubur Nasi Daging


Masa demam hari tuh, selera makan agak terhad. Tekak pun rasa kelat jer. Jadi, aku pun buatlah bubur nasi daging. Simple, cuma waktu memasak agak lama. Ala-ala bubur lambuk jugak la. Aku suka sebab takyah susah-susah nak buat lauk dia. Tapi, as usual, ni version menderhaka. Dah diubah suai mengikut tahap kerajinan. So, xde bubuh rempah kayu kayan tu. Huhuhu

Bahan-bahan:
  • 1 pot beras
  • 1 mangkuk daging (basuh dan hiris nipis)
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan susu
  • 2 1/2 sudu serbuk kurma + 1 sudu rempah sup + 5 sudu air
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih dan bancuhan rempah hingga naik bau
  2. Masukkan air
  3. Masukkan beras dan daging yang telah dibasuh
  4. Masukkan garam dan sedikit gula jika perlu
  5. Masakkan hingga daging empuk dan beras kembang menjadi bubur
  6. Tambahkan air jika perlu
  7. Bila dah masak, hidangkan dengan hirisan daun bawang, bawang goreng, kicap pedas dan telur hancur ikut suka.
p/s: mungkin boleh masukkan juga sayur-sayuran seperti carrot

Thursday, 6 January 2011

Carrot Muffins

Memandangkan sebelum ni buat carrot susu, hampas carrot tu sayang pulak kalau dibuang. Jadi aku simpan dan tukarkan ia dalam bentuk muffins. Resepi aku guna resepi banana muffin sebelum nih, cuma tambah itu ini sikit.

Carrot muffins ni yang jenis ringkas, takde segala mala rempah yang selalunya ada dalam carrot cake. So, rasa dia simple je la. Sesiapa yang berminat, boleh cuba.

Bahan-bahan (12 muffins besar / 18 muffins kecil):
Bahan Kering


  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bicabonate soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • Badam hiris (utk hiasan)


******
Bahan basah

  • 1 cawan carrot (yang telah diparut)
  • 1/3 cawan butter cair
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan gula (adjust sukatan bedasarkan kemanisan yang diingini)
  • 1/2 cawan susu segar
  • 3 sudu besar air perahan lemon


Cara-cara

  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Satukan bahan kering dalam 1 bekas, dan bahan basah dalam 1 bekas berasingan
  3. Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering, gaul rata (tp jgn gaul beria2 sangat)
  4. Masukkan adunan ke dalam bekas muffins
  5. Taburkan dengan hirisan badam
  6. Bakar selama 20 minit atau hingga muffin masak

Ni first time aku buat muffins nih. Alhamdulillah menjadi. Kena dengan tekak aku & flatmates aku ;p

Wednesday, 5 January 2011

Jus Carrot Susu

Hari ni mcm nak meningkatkan pengambilan vitamin dalam pemakanan. Sebabnya dah berhari2 makan tak proper. Sejak demam dan batuk, memang tak larat nak masak. Makan apa yang ada je la.

So, hari ni minum carrot susu. Bahan-bahan memang mudah. Tapi nak buat tu sedikit leceh. Kalau ada juicer, perghhh...memang hari2 aku buat carrot susu.

Gambar takde, sebab mcm x teringat nak snap gambar.

Bahan-bahan:

  • Beberapa batang carrot (aku guna 3 batang besar)
  • 2 cawan susu segar
  • beberapa sudu susu pekat manis

Cara-cara

  1. Carrot dipotong kecil dan dikisar bersama 1 cawan susu segar (tambah jika perlu)
  2. Tapis hasil kisar kedalam jug
  3. Tambahkan 1 cawan susu dan susu pekat manis mengikut skala kemanisan masing2
  4. Sedia utk dihidang

Lepas tapis, 'hampas' carrot banyak la jugak. Macam sayang nak buang, jadi aku transform kan ia jadi carrot muffin. Resepi menyusul nanti.