Thursday, 20 January 2011

Sambal Belacan



Aku amik resepi ni kat sini. Tapi aku tak buat mcm resepi tuh, sebab banyak sangat. Especially cili padi tu, mau tebakar lidah kalau guna 1 mangkuk cili tuh. Huhuhu.

Ok, ni bahan-bahan:
  • 10 batang cili padi
  • 3 sudu gula
  • 1 sudu besar belacan
  • 2 biji tomato
  • 1 biji bawang besar
  • 1/2 biji limau nipis / lemon diambil airnya
  • Sedikit air masak
Cara-cara:
  1. Bakar belacan selama 2 minit atau nampak garing(aku guna shrimp paste jer)
  2. Masak bawang besar dgn microwave selama 2 minit atau boleh juga dibakar
  3. Kemudian kisar semua bahan-bahan di atas, kalau ada apa2 rasa tak cukup, bleh la adjust2, kisar balik
  4. Siap untuk dihidang
p/s: aku guna blender kering, so aku tak perlu tambah air, best la sebab sambal jd pekat

No comments:

Post a Comment