Sunday, 9 January 2011

Bubur Nasi Daging


Masa demam hari tuh, selera makan agak terhad. Tekak pun rasa kelat jer. Jadi, aku pun buatlah bubur nasi daging. Simple, cuma waktu memasak agak lama. Ala-ala bubur lambuk jugak la. Aku suka sebab takyah susah-susah nak buat lauk dia. Tapi, as usual, ni version menderhaka. Dah diubah suai mengikut tahap kerajinan. So, xde bubuh rempah kayu kayan tu. Huhuhu

Bahan-bahan:
  • 1 pot beras
  • 1 mangkuk daging (basuh dan hiris nipis)
  • 3 cawan air
  • 1/2 cawan susu
  • 2 1/2 sudu serbuk kurma + 1 sudu rempah sup + 5 sudu air
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • garam dan gula secukupnya

Cara-cara:
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih dan bancuhan rempah hingga naik bau
  2. Masukkan air
  3. Masukkan beras dan daging yang telah dibasuh
  4. Masukkan garam dan sedikit gula jika perlu
  5. Masakkan hingga daging empuk dan beras kembang menjadi bubur
  6. Tambahkan air jika perlu
  7. Bila dah masak, hidangkan dengan hirisan daun bawang, bawang goreng, kicap pedas dan telur hancur ikut suka.
p/s: mungkin boleh masukkan juga sayur-sayuran seperti carrot

No comments:

Post a Comment