Masa demam hari tuh, selera makan agak terhad. Tekak pun rasa kelat jer. Jadi, aku pun buatlah bubur nasi daging. Simple, cuma waktu memasak agak lama. Ala-ala bubur lambuk jugak la. Aku suka sebab takyah susah-susah nak buat lauk dia. Tapi, as usual, ni version menderhaka. Dah diubah suai mengikut tahap kerajinan. So, xde bubuh rempah kayu kayan tu. Huhuhu
Bahan-bahan:
- 1 pot beras
- 1 mangkuk daging (basuh dan hiris nipis)
- 3 cawan air
- 1/2 cawan susu
- 2 1/2 sudu serbuk kurma + 1 sudu rempah sup + 5 sudu air
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- garam dan gula secukupnya
Cara-cara:
- Tumis bawang besar dan bawang putih dan bancuhan rempah hingga naik bau
- Masukkan air
- Masukkan beras dan daging yang telah dibasuh
- Masukkan garam dan sedikit gula jika perlu
- Masakkan hingga daging empuk dan beras kembang menjadi bubur
- Tambahkan air jika perlu
- Bila dah masak, hidangkan dengan hirisan daun bawang, bawang goreng, kicap pedas dan telur hancur ikut suka.
p/s: mungkin boleh masukkan juga sayur-sayuran seperti carrot
No comments:
Post a Comment