Monday, 25 April 2011

Cendol in Fresh Milk

Dah berapa hari mengidam nak makan cendol. Tambah pulak cuaca semakin panas sekarang. Mula la tebayang mcm2 air yang lazat kat Malaysia tu. So, disebabkan ada sket tepung beras nih, so, kitorg pun memulakan project cendol.

Sumber resepi cendol: MyResepi

Bahan-bahan utk cendol (utk 5 org):
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • sedikit air perahan daun pandan
  • sedikit pewarna hijau (optional)
  • Semangkuk air + ais

Bahan-bahan utk gula:
  • Beberapa ketul gula melaka
  • 1 cawan air

Bahan-bahan utk susu:
  • Susu segar secukupnya
  • Ais kiub

Cara-cara:

Cendol:
  1. Campurkan semua bahan kecuali air ais dalam periuk dan kacau sebati
  2. Kemudian, buka api kecil dan masak sehingga adunan agak kental dan bekilat
  3. Cedukkan sedikit adunan ke acuan cendol (aku guna tapis sayur tu jer) dan tekan ke dalam semangkuk air ais
  4. Biarkan cendol mengeras dalam air ais tersebut, boleh juga disimpan terus dalam peti ais

Gula
  1. Cairkan gula dengan semangkuk air

Cara menghidang:
  1. Curahkan air gula di dasar mangkuk/gelas
  2. Masukkan cendol
  3. Masukkan air susu (dan air jika perlu)
p/s: aku guna susu segar utk version yg lebih healthy, sedap, kurang muak =)

Saturday, 16 April 2011

Banana and Bread Pudding


Sejak kegawatan ekonomi nih, aku akan cari barang2 yg 'reduce' price je la. Klu kat sini, barang-barang makanan yang tarikh expired nyer hari ni atau esok, barang-barang tu akan di letakkan kat rak2 reduce. So, kalau harga barang tu £1, dptla dgn harga 20p.

Semalam aku beli roti saiz jumbo tu dgn harga 20p. Sudahnya, juling gak bijik mata nak mengabihkan. So, mcm biasa, aku akan transform jd puding roti. Kebetulan ada pisang, so, aku tambah pisang dlm puding nih. Resepi ni kira mcm try2 je la. Alhamdulillah menjadi. Cuma mungkin perlu pengubahsuaian bahan.

Bahan-bahan:
  • 12 keping roti, disapu butter 1 permukaan dan potong menyerong serta buang tepi
  • 5 biji telur
  • 4 biji pisang (2 bijik lenyek 2 biji hiris nipis)
  • 2  3/4 cawan susu segar
  • 3/4 cawan gula (yg ni kena pandai2 adjust, klu pisang tu manis, kurangkan la gula)
  • 1 sudu teh essen vanila
  • secubit garam
  • sedikit serbuk kulit kayu manis

Cara-cara:
  1. Sapukan acuan dengan sedikit butter
  2. Susun roti dgn bucu segi 3 tu ke atas
  3. Dalam mangkuk, pecahkan telur dan kacau hingga sebati
  4. Masukkan gula, garam, pisang lenyek, susu dan esen vanila dan kacau sebati
  5. Curahkan adunan ke dalam bekas acuan berisi roti itu td
  6. Tekan-tekan sikit roti dgn sudu biar terendam
  7. Taburkan sedikit serbuk kayu manis di atas roti dan tutup dgn aluminium foil
  8. Biarkan roti terendam selama 15-20 minit
  9. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius
  10. Masak pudding dgn cara 'Water Bath" iaitu isikan dulang pembakar dengan sedikit air, then letak acuan berisi roti di tgh2
  11. Bakar selama 30 minit dan bukak foil, bakar lagi hingga 15 minit atau hingga masak
ps: Roti, pisang dan gula tu anggaran saje. Boleh tambah atau kurangkan ikut kesesuaian.

Bagi aku dan mangsa2 experimen, semuanya bersetuju bahawa puding roti berpisang ni lebih enak dari puding roti biasa tu. Macam bingka pisang pun ada gak. Hehehe.

Bagi yang suka pisang, boleh la try yer.

Thursday, 14 April 2011

Ice Cream Waffle


Sekarang patutnya dah spring. Dah mula panas. So, keinginan nak makan ice cream mula kembali. Sebelum ni makan banana split. So, dessert hari kena la buat lain sket. Ice cream waffle. Bukan buat pun. Kira satukan bahan2 yang sedia ada...then....makan!

Bahan-bahan:
  • Waffle (aku beli yg dah siap)
  • Ice cream (suka hati perisa apa)
  • Chocolate sauce
  • Buah-buahan pilihan (aku guna strawberry dan pisang)

Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan, ikut suka nak susun mcmne.
  2. Boleh juga tambah bahan-bahan lain mcm kacang ke, coklat chip ker...

Sunday, 27 March 2011

Crumpet Mini Pizza




Aku ni seorang yg senang bosan ngan makanan. Nak2 kalau bukan makanan fevret. Tak boleh mkn benda yang sama hari2. Mengada2 kan? Huhuhu.

Jadi, utk memvariasikan pengambilan mknn harian, aku telah membeli crumpet. Apa tu crumpet? Nak tau apa tu Crumpet sila click sini. Nak buat sendiri, ni resepinyer. Rasanya mcm cucur tepung tu gak...cume bentuk je lain.

Selalunya crumpet ni orang makan ngan butter, honey, golden syrup atau mermite. Tapi sebab aku nak wat crumpet ni sebagai makanan pagi dan tengahari (mls punya pasal)...aku telah mempizakan dia.

Bahan-bahan:
  • Crumpet secukupnya
  • Sedikit tomato puree / pizza topping sauce
  • Sosej
  • Sedikit grated cheese
  • button mushroom / capsicum / nenas (apa2 je la ikut suka)

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah
  2. Sapukan crumpet dgn tomato puree
  3. taburkan sedikit cheese
  4. susun sosej yg telah dipotong menyerong dan bahan2 lain
  5. taburkan cheese lagi dan bakar selama 10 mnt lebih kurang

Aku makan 1 je dah kenyang....huhuhu....
bakar atas jaringan besi, baru dia garing...klu x bawah dia mcm basah2 gitu
xde crumpet, roti keping tu pun boleh....

Sunday, 20 March 2011

Oreo Muffins



Muffins lagi? Hehehe. Lepas dah beberapa kali buat muffin pisang, terasa nak pelbagaikan pulak resepi. Resepi oreo cupcakes ni aku dpt dr blog kak Rima. Memula mcm takut2 gak nak try. Sebab I dont know what to expect. Takut tak jadi, takut manis sgt. Penakut sungguh. Huhuhu. Bukan apa, skrg ekonomi merosot, I cant effort to waste my food. So, I made half of the recipe. For full recipe, please refer Kak Rima's Blog ok. Her cupcakes looks so yummy!!!

Btw, my bad, masa copy the recipe tak perasan yang resepi ni utk cupcakes. So, bila buat separuh dr resepi, dan masuk dlm muffin cases, terus rasa mcm sikit. Dapat buat dlm 8 muffins je. Okla for a beginner, tp tak ok bila ada 2 org ni berebut2 muffins! Hahahaha....So, guys, you all should try this simple yet delicious recipe!

Note: Resepi asal suruh guna mixer to mix the ingredient. Since I dont have one, I just melted the butter in the microwave for 1 minute.

Sumber: Bisous A Toi

Bahan-bahan:
  • 125gm butter - cairkan*
  • 1/2 cwn gula*
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla*
  • 2 biji telur*

  • 1 cwn tepung naik sendiri
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 4-5 biskut Oreo dgn krim - ditumbuk / dikisar

Cara-cara:
  1. Butter cair disejukkan dahulu
  2. Kemudian msukkan semua bahan betanda *, kacau hingga sebati
  3. Dalam mangkuk lain, ayak tepung dan baking powder
  4. Masukkan biskut oreo yang dah ditumbuk (aku letak 6 keping biskut sbnrnya, 4 kisar halus, 2 ditumbuk)
  5. Kacau sebati lepas tu buat mcm lubang kat tengah mangkuk, tuang adunan basah (yang betanda * tadi tu)
  6. Kacau sebati tapi jangan over kacau
  7. Masukkan adunan ke dalam cawan muffins / cupcakes
  8. Bakar pada suhu 170 darjah Celcius selama 10 - 15 minit

Sunday, 6 March 2011

Puding Kastad Berkuah


Lama betul teringin nak makan puding castard berkuah. Last aku buat, raya 3 tahun lepas. Perrghh. Lama betul. Bahan pun senang je nak dpt kat sini. Yang ni versi mak angkat aku kat Teluk Ramonia. Tengs mak for the delicious recipe.

Bahan-bahan:

Puding Castard
  • 1 cawan tepung castard
  • 1 cawan susu ideal/evaporated
  • 4 cawan air
  • 3/4 cawan gula (lebih kurang)
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau rata
  2. Letakkan atas dapur dan pasang api perlahan
  3. Kacau selalu sehingga hampir pekat dan bekilat
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga ke tahap manis yang diingini
  5. Bila dah pekat dan likat, tutup api dan terus masukkan kedalam bekas utk disejukkan


Kuah
  • 2 tin buah-buahan
  • 1 liter air
  • 1 tin besar susu ideal / evaporated
  • Beberapa sudu gula
  • 1 sudu kecil essen vanila
  • 3 sudu castard
Cara-cara:
  1. Panaskan air dalam periuk
  2. Masukkan air buah (buah tu jgn masuk skali)
  3. Masukkan castard dan kacau rata
  4. Bila dah menggelegak, masukkan esen vanila, susu dan gula secukupnya
  5. Kalau rasa dah ok, tutup api dan sejukkan
  6. Bila nak makan, masukkan puding castard, buah-buahan dalam tin dan kuah dalam 1 bekas...

Selamat mencuba!

p/s: Utk kuah, aku ganti air & susu ideal tu ngan freshmilk...patut nmpk kuah tu kekuningan, tp sbb aku dah kehabisan stock castard...huhu



Saturday, 5 March 2011

Steamed Pak Choy with Oyster Sauce


Sekali sekala beli pak choy. Bosan dah mengunyah carrot. Pak choy kat sini bleh bleh jumpa kat Tesco. Takyah jalan jauh2 ke kedai cina. Sepeket ada 3 pokok kecik, £1. Utk 3 orang, aku beli 2 peket. Tapi mcm x cukup je td. Mesti sedap nih *padahal diorg kebulur*...huhu

Resepi mudah je. Ramai yang tau kot. Pada yang tak tau, boleh la cuba resepi ringkas nih. Sukatan tu sbg panduan je, bleh oter2 ikut brapa byk yg kita nak buat.

Bahan-bahan:
  • Isi ayam dipotong dadu
  • 5 sudu sos tiram
  • Beberapa ulas bawang putih (kisar halus)
  • Sedikit air / stock ayam
  • 2 sudu tepung jagung + 3 sudu air (bancuh)
  • Sayur pak choy

Cara-cara:
  1. Panaskan pengukus, sementara tu, buat kuahnyer dulu
  2. Tumis bawang putih hingga naik bau
  3. Masukkan isi ayam dan gorengkan sebentar
  4. Masukkan air dan sos tiram
  5. Tambahkan garam/ serbuk perasa jika perlu
  6. Kalau rasa tu dah ok, masukkan air bancuhan tepung jagung
  7. Masakkan seketika hingga ke kepekatan yg diingini (aku wat berkuah sket)
  8. Ketepikan....
  9. Susun pak choi yang telah dibersihkan dan dipotong pangkalnyer (xyah potong kecik2, biarkan dia panjang2 mcm tuh) atas pinggan tahan panas / atas pengukus
  10. Kukus dlm 5 minit atau sehingga batang lembut
  11. Bila dah lembut, keluarkan dari pengukus, siram dengan kuah yang dibuat tadi
  12. Sedia dihidang (boleh tabur dgn bawang goreng jika suka)

p/s: Sedap makan pak choy ni bila kita ada main dish yg pedas2 mcm ayam masak sambal ke, ayam masak merah ke

p/s: boleh ganti isi ayam dgn ikan bilis atau udang kering

p/s: kalau nak pedas, boleh masukkan blackpepper sikit, atau cili