Sumber resepi cendol: MyResepi
Bahan-bahan utk cendol (utk 5 org):
- 1 cawan tepung beras
- 3 cawan air
- sedikit air perahan daun pandan
- sedikit pewarna hijau (optional)
- Semangkuk air + ais
Bahan-bahan utk gula:
- Beberapa ketul gula melaka
- 1 cawan air
Bahan-bahan utk susu:
- Susu segar secukupnya
- Ais kiub
Cara-cara:
Cendol:
- Campurkan semua bahan kecuali air ais dalam periuk dan kacau sebati
- Kemudian, buka api kecil dan masak sehingga adunan agak kental dan bekilat
- Cedukkan sedikit adunan ke acuan cendol (aku guna tapis sayur tu jer) dan tekan ke dalam semangkuk air ais
- Biarkan cendol mengeras dalam air ais tersebut, boleh juga disimpan terus dalam peti ais
Gula
- Cairkan gula dengan semangkuk air
Cara menghidang:
- Curahkan air gula di dasar mangkuk/gelas
- Masukkan cendol
- Masukkan air susu (dan air jika perlu)
No comments:
Post a Comment