Sunday 6 March 2011

Puding Kastad Berkuah


Lama betul teringin nak makan puding castard berkuah. Last aku buat, raya 3 tahun lepas. Perrghh. Lama betul. Bahan pun senang je nak dpt kat sini. Yang ni versi mak angkat aku kat Teluk Ramonia. Tengs mak for the delicious recipe.

Bahan-bahan:

Puding Castard
  • 1 cawan tepung castard
  • 1 cawan susu ideal/evaporated
  • 4 cawan air
  • 3/4 cawan gula (lebih kurang)
Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau rata
  2. Letakkan atas dapur dan pasang api perlahan
  3. Kacau selalu sehingga hampir pekat dan bekilat
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga ke tahap manis yang diingini
  5. Bila dah pekat dan likat, tutup api dan terus masukkan kedalam bekas utk disejukkan


Kuah
  • 2 tin buah-buahan
  • 1 liter air
  • 1 tin besar susu ideal / evaporated
  • Beberapa sudu gula
  • 1 sudu kecil essen vanila
  • 3 sudu castard
Cara-cara:
  1. Panaskan air dalam periuk
  2. Masukkan air buah (buah tu jgn masuk skali)
  3. Masukkan castard dan kacau rata
  4. Bila dah menggelegak, masukkan esen vanila, susu dan gula secukupnya
  5. Kalau rasa dah ok, tutup api dan sejukkan
  6. Bila nak makan, masukkan puding castard, buah-buahan dalam tin dan kuah dalam 1 bekas...

Selamat mencuba!

p/s: Utk kuah, aku ganti air & susu ideal tu ngan freshmilk...patut nmpk kuah tu kekuningan, tp sbb aku dah kehabisan stock castard...huhu



No comments:

Post a Comment