Lama betul teringin nak makan puding castard berkuah. Last aku buat, raya 3 tahun lepas. Perrghh. Lama betul. Bahan pun senang je nak dpt kat sini. Yang ni versi mak angkat aku kat Teluk Ramonia. Tengs mak for the delicious recipe.
Bahan-bahan:
Puding Castard
- 1 cawan tepung castard
- 1 cawan susu ideal/evaporated
- 4 cawan air
- 3/4 cawan gula (lebih kurang)
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau rata
- Letakkan atas dapur dan pasang api perlahan
- Kacau selalu sehingga hampir pekat dan bekilat
- Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga ke tahap manis yang diingini
- Bila dah pekat dan likat, tutup api dan terus masukkan kedalam bekas utk disejukkan
Kuah
- 2 tin buah-buahan
- 1 liter air
- 1 tin besar susu ideal / evaporated
- Beberapa sudu gula
- 1 sudu kecil essen vanila
- 3 sudu castard
- Panaskan air dalam periuk
- Masukkan air buah (buah tu jgn masuk skali)
- Masukkan castard dan kacau rata
- Bila dah menggelegak, masukkan esen vanila, susu dan gula secukupnya
- Kalau rasa dah ok, tutup api dan sejukkan
- Bila nak makan, masukkan puding castard, buah-buahan dalam tin dan kuah dalam 1 bekas...
Selamat mencuba!
p/s: Utk kuah, aku ganti air & susu ideal tu ngan freshmilk...patut nmpk kuah tu kekuningan, tp sbb aku dah kehabisan stock castard...huhu
No comments:
Post a Comment