Sunday, 19 December 2010

Ayam Sambal Tomato

Menu hari ni berkonsepkan all-in-one blender. Macam hari2 je konsep macam tu kan? Huhuhu.

Resepi ni hasil cedok2 idea orang sana sini. Resepi mudah, mcm ayam goreng sambal tu, tapi cuma tambah tomato sajer. Kuang..kuang..kuang.

Bahan-bahan:
  • Ayam (dipotong kecil)
  • Kunyit
  • Garam
  • Sos tiram
  • Gula
  • 1 asam keping

Bahan kisar:
  • Beberapa tangkai cili padi (ikut skala kepedasan masing2 la yer)
  • 2 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 3 biji tomato

Cara-cara
  1. Gaulkan ayam dengan garam dan kunyit
  2. Goreng sehingga masak tapi jangan garing sangat
  3. Dah masak, angkat dan ketepikan
  4. Kurangkan minyak dalam kuali yang goreng ayam tadi
  5. Tumis bahan kisar hingga pecah minyak
  6. Masukkan sedikit sos tiram, asam keping, gula dan garam jika perlu
  7. Kalau rasa dia dah ok, masukkan ayam yang dah goreng tadi, dan gaulkan seketika

Friday, 17 December 2010

Quick & Easy Fried Tagliatelle


Kebosanan, rasa mcm nak makan pasta.

Resepi ni simple jer. Resepi main campak2, bubuh apa yang ada kat dapur tuh.

Bahan-bahan:
  • Tagliattele
  • Beberapa batang sosej (hiris)
  • Beberapa batang carrot (hiris memanjang)
  • beberapa ulas bawang putih (diketuk)
  • Sedikit oregano
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit dried parsley
  • Sedikit serbuk ayam
  • Beberapa sudu tomato puree
Cara-cara:
  1. Rebus tagliatelle dgn sedikit minyak dan serbuk perisa ayam
  2. Dalam kuali, panaskan sedikit minyak utk menumis
  3. Masukkan sosej
  4. Masukkan sedikit oregano & bawang putih
  5. Goreng seketika, kemudian masukkan carrot
  6. Masukkan sedikit air & tomato puree
  7. Masukkan tagliatelle yg telah empuk
  8. Rasakan masinnya, dan letak sedikit serbuk lada hitam
  9. Gaul rata & tabur dried parsley sebelum dihidang

Thursday, 16 December 2010

Nasi Kerabu


Sila abaikan nasi impit kuah kacang tuh, ni gambar recycle dari album raya haji hari tuh


As usual, ni nasi kerabu Bristol style since byk bahan takde. Nak buat macam mana kan, daun kantan sume tu xde, takkan nak ganti dgn daun epal kot. Huhu.

So, ni resepi nasi kerabu ala Bristol yang sempoi. Kalau teringin-teringin nak makan nasi kerabu, boleh la buat sendiri, mudah dan yang penting, rasa tu mmg dah iras-iras dah mcm makan nasi kerabu kat Kelantan =p

Bahan Kuah Budu Tumis
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia* (*kisar halus)
  • 3 sudu cili kisar (letak lebih kalau nak pedas)
  • 1 tin santan
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 batang serai
  • 2 keping asam keping
  • 3 sudu budu
  • sedikit gula melaka / gula pasir
Bahan Sambal Ikan Kelapa
  • 2 tin ikan mackeral in water or in oil (kalau nak buat byk, tambah la bilangan tinnyerr)
  • secawan kelapa parut
  • 3 ulas bawang merah
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 2 batang serai
Bahan-bahan sampingan
  • Ulam-ulaman (Kacang panjang, timun, taugeh)
  • Keropok ikan
  • Daging bakar
  • Ayam goreng
  • Ikan goreng tepung
  • Solok Lada
  • Sambal belacan
  • Telur masin
Cara buat kuah budu tumis
  1. Tumis bahan kisar & cili kisar hingga pecah minyak
  2. Masukkan santan, kunyit dan serai
  3. Masak hingga menggelegak, masukkan asam keping
  4. Masukkan budu
  5. Masukkan gula
  6. Masak hingga mengikut kepekatan yg dikehendaki

Cara buat sambal ikan kelapa
  1. Tumis tanpa minyak (sangai) kelapa parut dalam kuali hingga perang
  2. Asingkan, kemudian sangai ikan makeral
  3. Kemudian masukkan bawang yg dihiris halus (atau tumbuk lumat) dan serai yg diketuk
  4. Masukkan sedikit gula dan garam
  5. Masak hingga agak garing
Utk nasi kerabu nih, aku makan dengan nasi yang diletakkan sedikit kunyit dan daun pandan. Pastu ulam pulak, timun, kacang panjang dan taugeh. Tambah dengan keropok ikan, ayam goreng dan sambal belacan.

Tuesday, 14 December 2010

Kuah Kacang Bristol

Set Nasi Impit - Nasi impit, kuah kacang & satay daging goreng

Demi memenuhi pemintaan Pn Hyda kita, aku letakla resepi kuah kacang kat sini. Bahan-bahannya mudah, cuma kadar memasaknya agak lama. Standard la kan kuah kacang, lagi lama masak, lagi ada uummpphh!

Kalau ikut cara orang2 tua, kita goreng dulu kacang tanpa minyak, buang kulit, tumbuk / blend... baru buat kuah dia.... tapi, sebagai wanita yang perasan busy, aku telah cut proses itu semua dengan membeli kacang yang dah siap2 goreng & xde kulit tuh...Ala...yang dah siap2 ade letak garam tu. Seperti ini:


Ok...jom tgk resepi. As usual, aku takde sukatan tepat. Pepandaila agak2 ikut selera masing2 yer. Cuma bedasarkan pengalaman, kalau kacang tu hampir 1 kg (dlm 800+gram), boleh dalam 12 - 15 orang makan. Sukatan yang aku bg as guideline, kalau nak lebihkan / kurangkan mana2 bahan, ok jer.

Bahan-bahan:
  • kacang tanah dalam paket (aku guna ready roasted-salted peanuts)
  • 3 biji bawang besar*
  • 5 ulas bawang putih* (* dikisar besama2 mcm nak buat cili blend tuh)
  • 20 tangkai lada kering*
  • 1 batang serai*
  • 1 inci halia*
  • gula merah &/gula pasir
  • garam
  • 1 cawan air asam jawa
  • 2 cawan air
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2/3 cawan minyak utk menumis

Cara-cara:
  1. Kisar kacang dalam blender (ada orang suka kisar halus semua, ada orang suka 4/5 halus, 1/5 kisar kasar)
  2. Panaskan minyak dalam periuk besar
  3. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak
  4. Masukkan serai yang dah diketuk
  5. Masukkan air asam jawa dan air
  6. Masukkan kacang dan kacau seketika
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  8. Masak dengan api yang perlahan hingga naik minyak

p/s: guna minyak yang banyak masa menumis tu, kalau kering sangat nanti tak best
p/s: kalau nak best, masak tu lama2, dlm sejam mcm tuh...
p/s: sebelum hidang, selalunya aku buang dulu minyak kat permukaan kuah kacang tu, tglkan sedikit jer, demi kesihatan badan...
p/s: kalau nak warna kuah kacang tu cam cantik, kemerah2an, pakai cili serbuk instead of cili kering

Selamat mencuba!

Sunday, 5 December 2010

Bubur Jagung




Ni first time aku buat bubur jagung. Resepinyer mudah, dalam less than 10 minutes dah siap dan boleh makan. Kebanyakkan resepi yang aku jumpa di internet, pakai santan. Tapi santan kat sini macam avocado di Malaysia, jadi, aku telah menggantikan santan dengan susu.

Jagung pulak, mmg susahla nak cari jagung tongkol. So, aku guna jagung dalam tin. Macam biasa, resepi aku ni resepi campak2. Agak2 la sendiri sukatan bahan-bahan tu mengikut banyak bubur jagung yang kita nak buat. Resepi yang aku tulis ni utk lebih kurang 5 orang.

Bahan-bahan:
  • 2 tin besar jagung dalam air
  • 1 tin kecil susu sejat
  • 2 gelas susu segar
  • beberapa sudu gula
  • secubit garam
  • sehelai daun pandan

Cara-cara:
  1. Ambil 1/2 tin jagung dan kisar kasar
  2. Dalam periuk, didihkan susu sejat, susu segar, sedikit gula dan garam
  3. Masukkan jagung dan jagung yg telah dikisar
  4. Masak seketika, kemudian campakkan daun pandan yang telah disimpulkan
  5. Tambah gula jika perlu, padamkan api dan hidangkan.

Friday, 19 November 2010

Kuih Bom Atom! & Kuih Rengas

Tu dia...bulat2 rasa hebat! =p

Aku takde la gemar sgt kuih nih. Sebenarnya, kalau p pasar malam, kuih ni takkan menarik perhatian aku. Dan aku tak tau pun namanya kuih bom. Bagi aku, kuih bom ialah yg mcm jemput2 pisang, tp versi XXL dgn tepungnya mcm lebih banyak dari pisang.

Jadi, ini ialah percubaan pertama membuat kuih bom. Resepi sangatlah mudah. Ada 2-3 bahan je yang diperlukan. Tapi proses menggorengnyerrrr....masyaAllah!!!!! Susah giler....asyik meletup jer. Kalau meletup lite2 tu bleh la diterima lagi. Ni siap meletup dgn percikkan (or sepatutnya simbahan) minyak panas! Pastu bila dah letak dalam pinggan tu kot2 tau nak dok diam, tak pe gak. Ni dia meletup lagi sampai tegolek2 ke lantai. Gile la!! *Aku rasa omputih sure takut nak try kuih aku nih, maunyer aku dicop terorist*

Setelah byk bom yang meletup, ini je lah hasil yg tinggal. Dapat la merasa seketul dua sorg. Patut boleh je bancuh doh tu lagi sebab inti byk. Tapi tak kuasa mak! Inti kacang yg belen tu aku buat kuih rengas. Enak!

So, bleh try resepi ni sbb boleh dpt kuih 2 in 1 =)

Inti
  • 1 cawan kacang hijau
  • 1 ketul gula melaka
  • 2 sudu gula pasir (tambah jika perlu)
  • sedikit garam
  • setengah cawan susu cair/santan
  • 2 sudu tepung gandum
  • air secukupnya utk merebus
  1. Rebus kacang hijau sehingga empuk (letak 1 batang sudu besi - petua kacang cepat empuk)
  2. bila dah empuk, air pun dah hampir kering, masukkan gula melaka, gula pasir, garam, susu cair
  3. masak hingga kering, dan taburkan gandum, kacau rata
  4. ketepikan dan biarkan sejuk
Doh kuih bom
  • 1 cawan tepungpulut
  • 3 sudu tepung gandum
  • sedikit air + garam
  1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum
  2. masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tak lembut sangat, x keras sgt
  3. buatkan bulat2, leperkan dan isi inti kacang & bulat2 kan balik
  4. golek2 atas bijan
  5. buatkan hingga siap, boh dalam tupperware dan simpan seketika dalam peti ais
  6. panaskan minyak dgn api perlahan, gorengkan kuih bom dlm minyak sgt banyak dan api perlahan (mcm goreng karipap)
  7. Petua xnak meletup - kuih bom tu kena sejuk sket (jgn goreng dlm suhu bilik), minyak kena banyak sampai terendam kuih tuh & minyak jgn panas sgt, kena masak slow & steady la nih
Kuih rengas
  • beberapa sudu tepung beras
  • beberapa sudu tepung gandum (tp x sebanyak tepung beras)
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit
  • air secukupnya
  1. satukan kesemua bahan kecuali air
  2. masukkan air sedikit demi sedikit hingga kepekatan adunan sama mcm tepung goreng pisang
  3. inti kacang tadi buat bulat2 dan leperkan sedikit
  4. celup dalam tepung
  5. goreng hingga kuning keperangan
Itu sajer...mudah kan?!

Tuesday, 9 November 2010

Kek Setan Bertatah Strawberry


Hari tu kitorg buat kek nih...sedap!!! Tapi takleh letak resepi...sebabnyer... kitorg guna....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
hohohoho... "Hidup biar mudah" ;p

Btw, dlm family aku, tiap2 kali raya, mmg akan buat kek setan nih (tp from scratch la..bukan instant mcm yg kat atas tuh...) ...teringat time kecik2, aku dgn kazen2 akan jerit ramai2 "Naaakk laagiii kek seettaaannn!!!!" Hahaha...