Tuesday 14 December 2010

Kuah Kacang Bristol

Set Nasi Impit - Nasi impit, kuah kacang & satay daging goreng

Demi memenuhi pemintaan Pn Hyda kita, aku letakla resepi kuah kacang kat sini. Bahan-bahannya mudah, cuma kadar memasaknya agak lama. Standard la kan kuah kacang, lagi lama masak, lagi ada uummpphh!

Kalau ikut cara orang2 tua, kita goreng dulu kacang tanpa minyak, buang kulit, tumbuk / blend... baru buat kuah dia.... tapi, sebagai wanita yang perasan busy, aku telah cut proses itu semua dengan membeli kacang yang dah siap2 goreng & xde kulit tuh...Ala...yang dah siap2 ade letak garam tu. Seperti ini:


Ok...jom tgk resepi. As usual, aku takde sukatan tepat. Pepandaila agak2 ikut selera masing2 yer. Cuma bedasarkan pengalaman, kalau kacang tu hampir 1 kg (dlm 800+gram), boleh dalam 12 - 15 orang makan. Sukatan yang aku bg as guideline, kalau nak lebihkan / kurangkan mana2 bahan, ok jer.

Bahan-bahan:
  • kacang tanah dalam paket (aku guna ready roasted-salted peanuts)
  • 3 biji bawang besar*
  • 5 ulas bawang putih* (* dikisar besama2 mcm nak buat cili blend tuh)
  • 20 tangkai lada kering*
  • 1 batang serai*
  • 1 inci halia*
  • gula merah &/gula pasir
  • garam
  • 1 cawan air asam jawa
  • 2 cawan air
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2/3 cawan minyak utk menumis

Cara-cara:
  1. Kisar kacang dalam blender (ada orang suka kisar halus semua, ada orang suka 4/5 halus, 1/5 kisar kasar)
  2. Panaskan minyak dalam periuk besar
  3. Tumis bahan kisar hingga garing & pecah minyak
  4. Masukkan serai yang dah diketuk
  5. Masukkan air asam jawa dan air
  6. Masukkan kacang dan kacau seketika
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  8. Masak dengan api yang perlahan hingga naik minyak

p/s: guna minyak yang banyak masa menumis tu, kalau kering sangat nanti tak best
p/s: kalau nak best, masak tu lama2, dlm sejam mcm tuh...
p/s: sebelum hidang, selalunya aku buang dulu minyak kat permukaan kuah kacang tu, tglkan sedikit jer, demi kesihatan badan...
p/s: kalau nak warna kuah kacang tu cam cantik, kemerah2an, pakai cili serbuk instead of cili kering

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment