Jagung pulak, mmg susahla nak cari jagung tongkol. So, aku guna jagung dalam tin. Macam biasa, resepi aku ni resepi campak2. Agak2 la sendiri sukatan bahan-bahan tu mengikut banyak bubur jagung yang kita nak buat. Resepi yang aku tulis ni utk lebih kurang 5 orang.
Bahan-bahan:
- 2 tin besar jagung dalam air
- 1 tin kecil susu sejat
- 2 gelas susu segar
- beberapa sudu gula
- secubit garam
- sehelai daun pandan
Cara-cara:
- Ambil 1/2 tin jagung dan kisar kasar
- Dalam periuk, didihkan susu sejat, susu segar, sedikit gula dan garam
- Masukkan jagung dan jagung yg telah dikisar
- Masak seketika, kemudian campakkan daun pandan yang telah disimpulkan
- Tambah gula jika perlu, padamkan api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment