Thursday 16 December 2010

Nasi Kerabu


Sila abaikan nasi impit kuah kacang tuh, ni gambar recycle dari album raya haji hari tuh


As usual, ni nasi kerabu Bristol style since byk bahan takde. Nak buat macam mana kan, daun kantan sume tu xde, takkan nak ganti dgn daun epal kot. Huhu.

So, ni resepi nasi kerabu ala Bristol yang sempoi. Kalau teringin-teringin nak makan nasi kerabu, boleh la buat sendiri, mudah dan yang penting, rasa tu mmg dah iras-iras dah mcm makan nasi kerabu kat Kelantan =p

Bahan Kuah Budu Tumis
  • 2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia* (*kisar halus)
  • 3 sudu cili kisar (letak lebih kalau nak pedas)
  • 1 tin santan
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 batang serai
  • 2 keping asam keping
  • 3 sudu budu
  • sedikit gula melaka / gula pasir
Bahan Sambal Ikan Kelapa
  • 2 tin ikan mackeral in water or in oil (kalau nak buat byk, tambah la bilangan tinnyerr)
  • secawan kelapa parut
  • 3 ulas bawang merah
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 2 batang serai
Bahan-bahan sampingan
  • Ulam-ulaman (Kacang panjang, timun, taugeh)
  • Keropok ikan
  • Daging bakar
  • Ayam goreng
  • Ikan goreng tepung
  • Solok Lada
  • Sambal belacan
  • Telur masin
Cara buat kuah budu tumis
  1. Tumis bahan kisar & cili kisar hingga pecah minyak
  2. Masukkan santan, kunyit dan serai
  3. Masak hingga menggelegak, masukkan asam keping
  4. Masukkan budu
  5. Masukkan gula
  6. Masak hingga mengikut kepekatan yg dikehendaki

Cara buat sambal ikan kelapa
  1. Tumis tanpa minyak (sangai) kelapa parut dalam kuali hingga perang
  2. Asingkan, kemudian sangai ikan makeral
  3. Kemudian masukkan bawang yg dihiris halus (atau tumbuk lumat) dan serai yg diketuk
  4. Masukkan sedikit gula dan garam
  5. Masak hingga agak garing
Utk nasi kerabu nih, aku makan dengan nasi yang diletakkan sedikit kunyit dan daun pandan. Pastu ulam pulak, timun, kacang panjang dan taugeh. Tambah dengan keropok ikan, ayam goreng dan sambal belacan.

No comments:

Post a Comment