Sila abaikan nasi impit kuah kacang tuh, ni gambar recycle dari album raya haji hari tuh
So, ni resepi nasi kerabu ala Bristol yang sempoi. Kalau teringin-teringin nak makan nasi kerabu, boleh la buat sendiri, mudah dan yang penting, rasa tu mmg dah iras-iras dah mcm makan nasi kerabu kat Kelantan =p
Bahan Kuah Budu Tumis
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 inci halia* (*kisar halus)
- 3 sudu cili kisar (letak lebih kalau nak pedas)
- 1 tin santan
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 batang serai
- 2 keping asam keping
- 3 sudu budu
- sedikit gula melaka / gula pasir
- 2 tin ikan mackeral in water or in oil (kalau nak buat byk, tambah la bilangan tinnyerr)
- secawan kelapa parut
- 3 ulas bawang merah
- sedikit serbuk lada hitam
- 2 batang serai
- Ulam-ulaman (Kacang panjang, timun, taugeh)
- Keropok ikan
- Daging bakar
- Ayam goreng
- Ikan goreng tepung
- Solok Lada
- Sambal belacan
- Telur masin
- Tumis bahan kisar & cili kisar hingga pecah minyak
- Masukkan santan, kunyit dan serai
- Masak hingga menggelegak, masukkan asam keping
- Masukkan budu
- Masukkan gula
- Masak hingga mengikut kepekatan yg dikehendaki
Cara buat sambal ikan kelapa
- Tumis tanpa minyak (sangai) kelapa parut dalam kuali hingga perang
- Asingkan, kemudian sangai ikan makeral
- Kemudian masukkan bawang yg dihiris halus (atau tumbuk lumat) dan serai yg diketuk
- Masukkan sedikit gula dan garam
- Masak hingga agak garing
No comments:
Post a Comment