Friday 24 December 2010

Bihun Goreng Tomyam

Kalau agak-agak dah bosan dengan bihun makcik kantin, atau bihun singapore, bleh la try resepi mudah nih. Resepi ni aku amik dari Kak Ain. Kak Ain plak katanya amik dari Kak Ani yang katanya amik dari kakak lain. Okla, cut the story short, ni la antara bihun yang senang nak dimasak sebab tak perlu nak buat cili blend =)

Macam tak biasa, sukatan ikut suka la yer.

Bahan-bahan:
  • Bihun (dicelur sekejap dalam air panas)
  • kiub perencah tomyam
  • isi ayam dipotong dadu
  • bawang besar dipotong dadu
  • sebiji telur
  • sehelai daun limau purut
  • sayur-sayuran (tomato cherry, daun ketumbar, celery, kobis)

Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau
  2. Masukkan ayam dan goreng seketika
  3. Masukkan perencah tomyam
  4. Dengan segera, masukkan bihun dan gaul rata
  5. Masukkan daun limau purut, celery dan kobis, gaul rata dan tutupkan kuali sebentar
  6. Kemudian, pecahkan telur dan gaul rata
  7. Rasakan masinnya, tambah garam jika perlu
  8. Taburkan daun ketumbar dan tomato cherry, gaul sebentar dan tutup api
*since resepi ini agak 'kering', disarankan guna sayur-sayuran yang lembut, tapi kalau nak guna carrot, silalah hiris nipis ataupun stim terlebih dahulu

*kalau2 kurang rasa tomyam, bolehlah tambah perencah lagi, caranya dengan ketepikan bihun ke 1 bahagian kuali, kemudian, masukkan sedikit minyak dan tumis perencah yang ditambah tu seketika dan gaulkan dgn bihun td ATAU larutkan saje perencah tu dgn beberapa sudu air dan jirus atas bihun

*resepi ini sedap dibuat dgn kiub tomyam, experiment pernah dilakukan dgn tomyam pes, rasanya agak pelik. huhuhu

No comments:

Post a Comment