Ini la lauk tengahari semalam. Ikutkan nak makan ngan nasi lemak, tapi santan plak takde. Lagipun skrg ni tgh bz tahap cipanzi. Tepaksa masak benda-benda ringkas je. Letak sayur mayur skali, senang, xyah nak masak sayur lain...takpun makan je la ngan ulam-ulam. Sini takde pucuk paku sume tu, pucuk epal ada la...huhuhu
Bahan-bahan:
- Beberapa keping ikan tenggiri
- Sedikit garam & kunyit
- Sebiji bawang besar - dadu
- 3 ulas bawang putih - cincang
- 1/2 inci halia - diketuk
- 2 sudu besar serbuk cili (bancuh dgn sedikit air - jadi pes) / cili kisar
- 5 sudu besar tomato puree
- 3 sudu sos tiram
- 2 sudu gula
- sedikit garam
- 1/2 cawan air
- carrot, tomato dan daun bawang
Cara-cara:
- Gaulkan ikan tenggiri dengan garam & kunyit, goreng hingga masak
- Dalam kuali lain, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau
- Masukkan cili, goreng hingga pecah minyak
- Masukkan tomato puree, kacau seketika dan masukkan pula air
- Masukkan carrot, gula dan sos tiram
- Bila carrot dah empuk, masukkan ikan yang telah digoreng
- Rasakan masin manisnya, kalau dah ok, tutup api dan masukkan daun bawang dan tomato
- Kacau seketika, sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment