Futuristic banana leaves.... |
Selain kelapa, pisang pun salah satu tumbuhan yang serba guna. Buahnya boleh dimakan, daunnya boleh dibuat pinggan, batangnya boleh ditebas2 dan buat cop2 [ni aktiviti pendidikan seni sekolah rendah aku dulu].
Kat sini aku tak penah nampak pun pokok pisang. Teringin gila nak makan lepat pisang. Namun, ketiadaan daun pisang tak mematahkan misi membuat lepat pisang.
Daun epal x cukup lebar. Apatah lagi daun pear. So, aluminium foil jadi pilihan. Alhamdulillah, menjadi! Walaupun kurang keharuman daun pisang, tapi rasa tu dah iras2 dah. Bolehla layan sambil2 menulis tesis yang x siap2 nih....adehh...
Bahan-bahan
- 5 biji pisang
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu tepung jagung
- Sedikit garam
- 1/2 cawan gula
- 3 sudu gula molasses or brown sugar
- 3 sudu santan pekat
Cara-cara
- Lenyek pisang hingga hancur
- Masukkan semua bahan yang lain
- Sambil2 tu, panaskan pengukus
- Letakkan dalam 1.5 sudu makan adunan ke atas aluminium foil yang telah dipotong2
- Bungkus dan kukus selama 20 minit
Sedikit keras, next time aku nak letak 1/2 cawan je tepung |
No comments:
Post a Comment