So, ni resepi hasil modified. Utk resepi asal, click blog k.Hana yer.
Bahan-bahan:
- beberapa ketul ayam - pastu dipotong kecil
- 2 inci halia muda - hiris halus
- 3 ulas bawang putih - parut
- 2 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 1/2 sk lada hitam
- 1/2 cawan air
- Sedikit serbuk perasa ayam
- garam jika perlu
- carrot
- tomato - potong 6
- celeri
- beberapa tangkai cili kering dipotong 2
- lada besar *optional
Cara-cara
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air.
- Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak.
- Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air.
- Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky.
- Masukkan lebihan air tadi, dan masukkan carrot.
- Masakkan hingga ayam dan carrot empuk (kalau belum, tambah sedikit air lagi)
- Bila dah masak dan air hampir kering, tutup api, masukkan tomato, cili kering dan celeri.
- Gaulkan dah tutup kuali sebentar.
- Sedia utk dihidang.
No comments:
Post a Comment