Bahan-bahan:
- Beberapa ketul ayam dipotong kecil*
- Beberapa ulas bawang putih - dicincang*
- Beberapa sudu sos tiram*
- Beberapa sudu minyak bijan*
- Sedikit serbuk perasa ayam*
- Sayur2an - tomato, celeri, carrot
- 2 batang cili padi - dihiris *optional, xyah letak klu xmo pedas*
- 2 inci halia dihiris nipis
- sedikit minyak bijan utk menumis
- 2 cawan air
Cara-cara:
- Perap ayam dengan bahan2 bertanda * selama sekurang2nya setengah jam
- Panaskan minyak bijan dalam periuk
- Tumis halia
- Masukkan ayam yang telah diperap
- Gaulkan seketika dan tutup periuk
- Biarkan ayam tu 'kecut' sekejap dlm periuk
- Tambahkan 2 cawan air (atau ikut brapa byk ayam)
- Biarkan ayam empuk
- Masukkan kentang, bila hampir empuk, masukkan carrot
- Tambah garam jika perlu, kemudian masukkan celeri dan cili padi
- Jika dah masak, masukkan tomato dan sedia utk dihidang
No comments:
Post a Comment