Utk sesiapa yang terasa nak makan ayam percik diperantauan, boleh la guna resepi ni yer
Bahan-bahan:
- 2 biji bawang besar*
- 3 ulas bawang putih* (kisar bahan bertanda *)
- 1 inci halia*
- 1 batang serai*
- 2 batang serai - diketuk
- 1-2 asam keping
- 2 tin santan
- 2 sudu cili kisar (atau serbuk cili + air)
- garam dan gula
- minyak utk menumis
- Tumis bahan kisar
- Dah naik bau, masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak
- Masukkan serai dan santan
- Masak hingga kepekatan yang diingini
- Masukkan asam keping, gula dan garam
Bila dah hampir masak, renjis2kan kuah ke atas ayam dan panggang lagi
Buatla beberapa kali hingga ayam masak
Aku ni kan malas, so aku goreng je ayam tu, then curah kuah time nak makan ngan nasi...nyum nyum...
No comments:
Post a Comment