Sunday, 14 March 2010

Roti Lapis berdaging


Banyak pulak stok roti kat umah nih. Mane tak banyak. Dah hari2 melantak nasi. Roti ni wat alas perut boleh la. Baik aku buat sesuatu dengan roti nih sblm dia 'berubah wajah'...huhu

Aku jumpa resepi roti lapis ni kat blog HomeSweetHome...so, jom cuba...

Bahan:- (6 - 8 orang)
3 biji kentang dipotong dadu
500 gm daging cincang
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar minyak untuk menumis
12 - 14 keping roti putih
500 ml susu segar
3 biji telor
garam secukup rasa
parutan cheese
marjerin untuk melenser loyang

Cara Menyediakan:-

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga layu dan naik bau. Masukkan serbuk kari, kacau sebentar.
  2. Masukkan daging cincang dan kentang. Masak hingga daging agak kering dan masukkan garam. Kacau rata. Tutup api dan ketepikan. S
  3. Sementara itu, satukan telor, susu dan secubit garam. Pukul hingga sebati.
  4. Celupkan kesemua roti tadi dalam adunan susu. Ramas-ramaskan kesemua roti hingga hancur dan bahagikan kepada 3 bahagian.
  5. Lenserkan margerin pada bekas tahan panas (*ummi guna loyang bulat 8 inci - agak penuh, elok guna yang besar sikit lagi).
  6. Masukkan 1/3 bahagian roti tadi, ratakan. Kemudian masukkan 1/2 inti daging tadi, ratakan.
  7. Kemudian masukkan lagi bahagian roti hancur tadi. Ratakan dan masukkan baki inti daging tadi dan ratakan jugak.
  8. Akhir sekali tutup dengan baki akhir 1/3 roti. Taburkan parutan cheese.
  9. Bakar dengan api sederhana (*ummi set 160C) selama 30 - 45 minit/hingga lidi yang dicucuk tidak melekat.
Resepi ni ok la...aku rasa klu nak sedap, letak daun sup or celeri yg dipotong2 halus...baru ade kick kot...hehehe

No comments:

Post a Comment