Ok...Ni puding roti yg aku amik resepinya dari makcik aku, Nda Wan. Nda tu singkatan bg bonda. Family belah umi aku mmg panggil makcik2 Nda. Sedap ooo puding nih...aku makan betambah2 masa dia jamu aku hari tu. Cam nak hangkut je satu bekas besar yg dia buat tuh. Tapi cam buruk lantak la plak kan...Jadinya, sebagai anak dara yg besopan santun lgi bijaksana, aku mintak resepi sajalah....
Sebenarnya, ni kali kedua aku buat. Yang pertama kali menjadi, cuma aku tak snap gambar & tak update dlm blog. Busy sgt, busy makan....hehehehe
Ok...jom kita tgk ape resepinya.
Bahan2:
12 keping roti
1 tin besar susu pekat manis
1 liter air
6 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kismis
Sedikit butter
Cara2:
- Sapukan butter di satu bahagian permukaan roti, buat hingga habis
- Potong roti menyerong, so, roti jd 3 segi
- Sapukan sedikit butter pada bekas pembakar 12" x 12" (kalau xde, kecik sikit pun xpe)
- Susun roti pada dasar bekas tersebut, tabur kismis kemudian lapiskan dengan roti semula, buat hingga habis (jangan tabur kismis pada bahagian paling atas sbb nnti kismis hangus & pahit)
- Bancuhkan susu, air, telur dan esen vanilla dalam satu bekas
- Tuangkan bancuhan itu ke dalam bekas yg berisi roti
- Tekan2 sedikit roti supaya semua roti terendam
- Taburkan sedikit butter diatas roti tersebut dan tutup dengan penutup atau aluminium foil
- Letakkan satu loyang besar dari saiz bekas pembakar, isikan air & letak bekas pembakar ditengah2 loyang tersebut
- Bakar pada suhu sederhana lebih kurang 30 minit atau sehingga puding masak
- Buka penutup dan bakar lagi beberapa minit sehingga bahagian atas puding keperangan
- Dah masak tu, bolehlah keluarkan dan hidangkan.
- Masakkan susu evaporated dengan sedikit gula & tepung castard.
- Kacau hingga larut, tutupkan api.
- Tapis dan hidangkan.
nota kaki
nota kaki
Selamat Mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment