Friday 15 January 2010

Sambal Udang


Rasa mcm nak mkn nasi lemak. Oleh itu, nak wat sambal udang. Kebetulan ada kawan bg udang yg cukup sifat, lengkap ngan kepala kulit & ekor...slama ni, klu bli udang kat supermarket tuh...sume yg dah togel & half cook.

Okla...ni resepinya...

Bahan2

Udang
Cili kisar (cili + bwg besar + bwg putih)
Bawang besar yg dihiris
Sos tiram
Secawan air asam jawa
Garam
Gula
Kunyit
Minyak

Cara2:
  1. Bersihkan udang dgn membuang kaki2 kecik dia tu, muncung udang yg tajam & kotoran di kepala udang & belakang udang
  2. Bersihkan dan gaulkan dengan garam & kunyit
  3. Goreng udang separuh masak
  4. Ketepikan, guna minyak lebihan tadi utk menumis cili kisar
  5. Setelah cili kisar garing, masukkan sos tiram, air asam jawa, gula & garam secukup rasa
  6. Masukkan bawang besar dan udang
  7. Gaul rata.
Dah siap...mudah kan!?! Enak dimakan dengan nasi lemak.

No comments:

Post a Comment