Rasa mcm nak mkn nasi lemak. Oleh itu, nak wat sambal udang. Kebetulan ada kawan bg udang yg cukup sifat, lengkap ngan kepala kulit & ekor...slama ni, klu bli udang kat supermarket tuh...sume yg dah togel & half cook.
Okla...ni resepinya...
Bahan2
Udang
Cili kisar (cili + bwg besar + bwg putih)
Bawang besar yg dihiris
Sos tiram
Secawan air asam jawa
Garam
Gula
Kunyit
Minyak
Cara2:
- Bersihkan udang dgn membuang kaki2 kecik dia tu, muncung udang yg tajam & kotoran di kepala udang & belakang udang
- Bersihkan dan gaulkan dengan garam & kunyit
- Goreng udang separuh masak
- Ketepikan, guna minyak lebihan tadi utk menumis cili kisar
- Setelah cili kisar garing, masukkan sos tiram, air asam jawa, gula & garam secukup rasa
- Masukkan bawang besar dan udang
- Gaul rata.
No comments:
Post a Comment