Thursday, 21 January 2010

Quick & Easy Chocolate Cake


Hari tu birthday kawan. Memandangkan mixer aku ade pada sorg kwn nih, jadi aku tepaksa mencari resepi kek yg mudah & yg penting, tak memerlukan mixer. Godek punya godek kat internet nih, aku terjumpa satu resepi dari Hershey's Kitchen...

Ni resepinya...

Utk Kek:
  • 2 cups sugar
  • 1-3/4 cups all-purpose flour
  • 3/4 cup HERSHEY'S Cocoa
  • 1-1/2 teaspoons baking powder
  • 1-1/2 teaspoons baking soda
  • 1 teaspoon salt
  • 2 eggs
  • 1 cup milk
  • 1/2 cup vegetable oil
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 1 cup boiling water
Utk topping:
  • 1/2 cup (1 stick / 60gm) butter or margarine
  • 2/3 cup HERSHEY'S Cocoa
  • 3 cups powdered sugar
  • 1/3 cup milk
  • 1 teaspoon vanilla extract
Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 oC
  2. Campurkan 6 bahan pertama dlm list tu ke dalam satu mangkuk yg besar
  3. Masukkan telur, susu, minyak & esen vanila
  4. Kacau hingga sebati (kalau pakai mixer, putar selama 2 minit)
  5. Masukkan air mendidih & kacau
  6. Masukkan ke dalam loyang pembakar yg telah disapu butter & tepung
  7. Bakar selama lebih kurang 30-40minit atau sehingga kek masak
Cara2 (Topping):
  1. Cairkan butter
  2. Masukkan koko & esen vanila
  3. Kacau rata, masukkan susu dan gula icing berselang seli
  4. Kacau sehingga adunan tidak berapa cair, kalau perlu, lebihkan gula icing
  5. Kalau koko yg digunakan tu pahit, boleh tambah dengan susu pekat
  6. Sapu ke atas kek yg telah sejuk
  7. Hias ikut suka
Aku dah try...lazat...hehehe

No comments:

Post a Comment