Thursday, 4 August 2011

Sambal Telur Rebus Berkentang



Ni la juadah berbuka puasa dan juga juadah sahur. Simple. Tapi aku betambah 3x. Tak hengat betul. Lauk2 simple mcm ni memang membuka selera.

Resepi sambal telur ni aku belajar dari umi aku. Takde sukatan khusus, pepandai la ejas. Telur rebus tu pun digoreng dulu sekejap. Perrghh. Part ni la yg mencabar, sediakan tudung kuali sebagai perisai. Sebab malas nak masak lauk lain, aku tambah kentang sket. Sedap!

Bahan-bahan:
  • 5 biji telur rebus
  • 1 1/2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 genggam ikan bilis*     (* dikisar halus dengan sedikit air)
  • 1 sudu kecil serbuk lada*
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • Beberapa biji kentang (kalau kentang tu besar, 1 biji pun cukup) - dihiris & gaul dgn sedikit garam
  • 3 sudu sos cili
  • 3 sudu sos tiram
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng telur rebus sebentar, then ketepikan
  2. gorengkan pula kentang, ketepikan
  3. Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
  4. Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, gula dan garam
  5. Kalau rasa dah ok, masukkan bawang hiris, kentang dan telur
  6. Gaul rata dan masakkan sebentar
  7. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak

Tuesday, 2 August 2011

Kuih Tepung Pelita

Lama pulak tak update blog nih. Sejak dua menjak ni takde masa nak memasak yg grand2 sket. Balik2 lauk yang sama je. So, selesai je submit 1 chapter ke supervisor tadi, terus rasa mcm telebih rajin.

Tadi bebuka puasa makan kuih tepung pelita. Buatnya pun senang bangat. Aku google2 resepi, ada yg jenis kukus ada yang tak. So, memandangkan peralatan pun xde, option tanpa pengukus la yg menjadi pilihan.


Aku amik resepi dari sini. Tapi sebab aku nak makan betiga je, aku buat 3/4 je dari resepi asal. Untuk resepi asal, boleh dapat 12 - 14 cup kecik. Kat bawah ni resepi asal. Cekidaot!

Bahan2:

Lapisan hijau
  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan air pandan
  • 3/4 cawan gula
  • sedikit warna hijau (optional)
Lapisan putih

  • 1 cawan tepung beras
  • 4 cawan santan
  • 1 sudu teh garam
Lapisan air gula
  • Gula custor / gula pasir yg dikisar halus secukupnya
Cara2:
  1. Isikan 3/4 sudu teh gula custor dalam cup 
  2. Then, satukan kesemua bahan lapisan hijau dalam periuk
  3. Masakkan dengan api sederhana sehingga memekat dan berkilat
  4. Tuangkan ke dalam cup yg telah berisi gula sehingga separuh cup
  5. Then, masukkan semua bahan lapisan atas dalam periuk
  6. Masak sehingga pekat dan bekilat
  7. Tuangkan ke atas lapisan hijau tadi
  8. Sejukkan sebelum dihidang

Monday, 11 July 2011

Oreo Cream Cheese Swirl Brownies

Aku rasa aku dah addicted to cream cheese... mix cream cheese ngan gula pun aku rasa cam heaven dah...leh sapu kat roti dan ngap..ngap..ngap... rasa nak letak cream cheese dalam sume masakan... udang masak cream cheese ker... errkkk...

Dalam imaginasi aku, aku nak hasilkan ini

Ihsan dari Food Network.com
Malangnya...ini yang terjadi....


Tsk..tsk... byk kesilapan teknikal di situ. Ni sume malas punya pasal. Patut guna acuan yg lebih besar, supaya brownies tu rendah la sket. Tapi aku guna je apa yg ada. Pastu aku silap measure cream cheese. Sudahnyer, byk giler plak. Aku plak dah curah semua, pastu couldnt be bothered nak kaut2 balik. Sudahnyer, tepaksa membirukan sedikit cream cheese (gigih la plak nak marble2 bagai).

Moral of the story, kalau stress2 ngan writing, xyahla tambah stress dok dapur, pi je la town dan beli cis kek kat kedai...hohohoho. Sebelum terlupa, ni resepi Oreo Cream Cheese Swirl Brownies (yg aku dah modified sket)

Sumber: Annie's Eats

Bahan-bahan:
  • 1/2 cawan melted salted butter
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan tepung naik sendiri* (* ayak)
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1 1/2 cawan biskut Oreo (dicincang kasar)
  • 1 sudu kecil vanilla esen
  • 170 gm cream cheese
  • 3/4 cawan gula icing

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada 180 degree
  2. Cairkan gula dan butter dalam periuk, kacau sampai menggelegak sket (dalam 1 minit), then biarkan sejuk seketika
  3. Pukul telur, dan masukkan dalam periuk berisi butter yang telah sejuk
  4. Masukkan susu dan kacau rata
  5. Masukkan adunan butter ke dalam tepung, gaul rata
  6. Tuangkan ke dalam acuan 8" x 8" yg telah digris
  7. Dalam mangkuk lain, campurkan cream cheese, vanilla dan gula icing
  8. Putar dengan mixer sehingga sebati (dalam 2 minit mcm tu)
  9. Tuangkan adunan cream cheese esudu demi sesudu ke atas adunan brownies
  10. Pastu dengan pisau, lorekkan adunan cheese dan brownies utk bg marble effect
  11. Bakar selama 25 minit


Oh yer, ada cara yg lagi mudah. Guna brownies mix yg jual kat kedai tuh... leh tgk cara kat sini...senang giler, dan nmpk sgt nyummy!! (cara nak wat swirl tu pun ada)

Thursday, 7 July 2011

No-Bake Oreo Cheesecake


Hari tu aku buat Chocolate Cheesecake sempena birthday kak ain, tapi tak sempat pulak nak amik gambar. Kebetulan cream cheese banyak lebih, so, tepaksala transform dia jadi makanan sebelum aku menjadi penternak fungi yang berjaya. Huhuhu. Japanese cotton cheesecake pun aku dah buat utk kali ke dua. Tapi ada 1 tub lagi utk dihabiskan.

So, terjumpa resepi yang senang, tak yah bakar2, main gaul2 jer... Oreo Cheesecake. Aku pernah buat gak dulu. Tapi masa tu zaman belum berblogging. Kalau sesapa nak makan cheesecake yang cepat dan best, leh try recipe ni yer....as usual, aku modify2 la sikit. Resepi asal utk pan saiz 13" x 9". Yang aku ada kecik sket, at the same time, aku nak habiskan cream cheese yang ada. So, resepi asal leh click link Kraft tu la yer.



Sumber: Kraft Food

Bahan-bahan:
  1. 15 keping oreo (kisar halus)
  2. 5 keping oreo (tumbuk kasar)
  3. 300g Philadelphia cream cheese
  4. 1 sudu kecil vanilla esen
  5. 1/4 cawan butter cair
  6. 3/4 cawan gula (aku letak 1/2 cawan jer)
  7. 300ml double cream (resepi asal - cool whipped cream)

Cara-cara:
  1. Alas acuan kek dengan aluminium foil, biarkan tepi kiri kanan dia belebih sket, supaya nanti senang nak angkat kuarkan kek dari acuan
  2. Campurkan butter pada oreo yang dikisar
  3. Ratakan atas acuan dan padat2 kan, simpan dalam fridge sementara membuat toppingnya
  4. Campurkan cream cheese, vanilla esen dan gula dalam mixing bowl, adun sebati (aku guna hand mixer)
  5. Campurkan double cream sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan memekat
  6. Masukkan lebihan oreo dan gaul rata
  7. Tuang adunan cheese atas base oreo yang dah buat tadi
  8. Simpan dalam fridge sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidangkan

Senang je kan? Kalau sume bahan ada, masa yang diperlukan utk buat kek ni hanya dalam setengah jam mcm tu (temasukla masa utk mengemas dapur). Go easy on the sugar. Aku letak gula tu sikit2, lepas taruk double cream and oreo, aku rasa sket. Klu perlu, baru aku tambah lagi gula. Sebab ada review kata manis sgt kek nih.

p/s: kalau nak texture yg lebih pejal, kena la guna cool whip cream. Aku guna double cream, jadi mcm lembut sket la...tak kisah la, janji enak....hehehe

Apa-apa pun, selamat mencuba!

Wednesday, 22 June 2011

Masak Lemak Cili Api Telur Itik


Semalam p tesco kononnya nak beli telur ayam. Pastu tepandang plak telur itik. Mahal gak la, dalam £2 untuk 6 bijik. Tapi tetibe jer rasa nak makan masak lomak sangat2. Terus la membeli.

Hari ni, call umi aku tanya resepi. Baru aku tau, kalau wat masak lomak ni ada la petua dia sket2. Kalau wat masak lomak telur itik, xyah letak bawang. Takut pecah minyak. Pastu, jangan pedas2 sangat.

Okla...aku cam ngantuk ni pas membedal nasi putih, masak lomak telur itik, ikan goreng dan sambal belacan mangga. Ni resepinyer:

Bahan-bahan:
  • 4 biji telur itik
  • 1 tin santan (or semangkuk)
  • 1/2 tin air (jika perlu)
  • 5 batang cili api (kisar)
  • Sejemput ikan bilis (tumbuk2 sket) / kiub perasa ikan bilis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 batang serai
  • Asam keping
  • Garam secukupnya
Cara-cara:
  1. Masukkan santan dan air ke dalam periuk (air tu ikut suka nak letak byk mana, begantung pada kepekatan kuah yang diingini)
  2. Masukkan cili api dan ikan bilis, kunyit dan serai dalam periuk, kacau rata dan letakkan periuk atas dapur
  3. Masakkan kuah santan dengan api sederhana, kacau selalu
  4. Bila dah menggelegak sket, masukkan telur itik satu persatu
  5. Jangan kacau, biarkan telur mengeras
  6. Masukkan asam keping, dan masukkan garam jika perlu
  7. Bila telur dah mengeras, bolehla kacau dan sedia untuk dihidang.
p/s: boleh gak letak daun kunyit yang diracik2...nyum..nyum...

Monday, 20 June 2011

Raisin and almond shortbreads

Dalam operasi mengosongkan cabinet dapur, aku tejumpa beberapa bahan yang perlu ditukar menjadi makanan dengan segara. Ada gula icing, badam dan raisin. So, aku google ingredients ni dan aku tertarik nak buat raisin shortbreads sebab method dia cam senang jer.

Sebelum dipotong

Selepas dipotong
Resepi asal aku amik dari Joy of Baking. Tapi aku tambah badam. As usual, kawan2 aku jadi mangsa experiment... sorang kawan aku ckp "alaa....kenapa buat sikit sangat??" Haaa....sedap la tu...hehehe. Rasa dia mcm shortbread biasa tu, tp less rasa 'susu tepung' tu. Texture mcm biskut sket, mungkin sebab aku tambah badam, dia jd extra rangup.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan (226gms) unsalted butter - aku guna salted butter
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan (120gm) gula icing
  • 2 1/2 cawan (325 grams) all-purpose flour
  • 1/2 sudu kecil garam - aku x letak sbb dah pakai salted butter
  • 2 cups (260 grams) raisins
  • 1/2 cawan flake almond
Utk glaze:
  • 1 biji telur - dipukul sedikit

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Sapukan loyang pembakar 9 x 13 inch dengan sedikit butter
  3. Putarkan butter dan vanila esen hingga rata dan creamy (dlm 1minit)
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar hingga ringan dan fluffy
  5. Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung dan garam (skip step ni kalau guna salted butter)
  6. Masukkan tepung dan putar hingga adunan membentuk doh
  7. Bahagikan doh kepada 2 bahagian (1 bahagian lebih kecil)
  8. Ratakan bahagian yang kecil di atas loyang, dan tekan perlahan2 dengan jari atau belakang sudu utk membentuk lapisan yang rata
  9. Taburkan raisin dan badam
  10. Taburkan (crumble) doh selebihnya dan tekan perlahan2 dgn jari atau sudu
  11. Sapukan telur di atas permukaan sebelum dibakar selama 30 - 40 minit atau sehingga perang keemasan
  12. Keluarkan dr oven dan sejukkan. Potong 4 segi
p/s: arahan soh potong shortbread lepas dah sejuk, tapi aku suggest potong masa panas2 sebab masa tu shortbread masih lembut. Bila dia dah sejuk, dia mengeras, pastu susah nak potong

p/s: best jd kuih raya nih, senang, xyah nak terap2. pas dah bakar, potong je to bite size.

Ada masa, aku akan buat lagi. Nyum..nyum...

Sunday, 12 June 2011

Japanese Cotton Cheesecake


Today is my birthday! Yeay!! Hopefully, a year older a year wiser.... So, for this very special date in my life, I baked a cake for myself. Yes, I deserve a reward for being mature.... hahaha.

I was longing to eat Japanese Cotton Cheesecake for quite a long time, so, I decided to bake this cake. Luckily the recipe is easy. Here goes the recipe:

Source: Bisous A Toi (Kak Rima)

Ingredients:

  • 250g Cream Cheese (softened)
  • 60g Butter (softened)
  • 120ml Fresh Milk
  • 1tbsp Lemon Juice (omitted)
  • 60g Plain Flour
  • 30g Corn flour
  • 6 Yolks (lightly beaten)
  • 6 Whites
  • 1/4 tsp Cream of tartar
  • 120g Caster Sugar


Method:
  1. Preheat oven at 160degrees 
  2. Place the softened cream cheese, butter and fresh milk in mixing bowl and stir over double-boiler until melt and mixture is thick and creamy. 
  3. Let it cool, then add 6 yolks gradually and mix until well combined. 
  4. Sieve in the plain flour and corn flour to the batter and stir till mixed. Set aside. 
  5. In another bowl, whip the egg whites in till foamy, add in cream of tartar, continue to whisk. Gradually add in the caster sugar, whisk till stiff and peak. 
  6. Add one-third of whites into the cheese mixture and fold till incorporated. Continue with the balance. 
  7. Grease a 8" pan and wrap around the outside of the pan with aluminium foil.
  8. Pour the batter onto the pan. Bake in water bath for about 1 hour or until firm and golden brown (bake the cake by placing it on top of a tray of water)
  9. Turn off the oven. Leave cake in the oven and leave the oven door ajar to cool cake.
Verdict: This recipe is a keeper! Nyum..nyum... except that next time I'm gonna use 8" cake pan as recommended... huhuhu... kek ni sedikit rendah...huhuhu