Wednesday 22 June 2011

Masak Lemak Cili Api Telur Itik


Semalam p tesco kononnya nak beli telur ayam. Pastu tepandang plak telur itik. Mahal gak la, dalam £2 untuk 6 bijik. Tapi tetibe jer rasa nak makan masak lomak sangat2. Terus la membeli.

Hari ni, call umi aku tanya resepi. Baru aku tau, kalau wat masak lomak ni ada la petua dia sket2. Kalau wat masak lomak telur itik, xyah letak bawang. Takut pecah minyak. Pastu, jangan pedas2 sangat.

Okla...aku cam ngantuk ni pas membedal nasi putih, masak lomak telur itik, ikan goreng dan sambal belacan mangga. Ni resepinyer:

Bahan-bahan:
  • 4 biji telur itik
  • 1 tin santan (or semangkuk)
  • 1/2 tin air (jika perlu)
  • 5 batang cili api (kisar)
  • Sejemput ikan bilis (tumbuk2 sket) / kiub perasa ikan bilis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 batang serai
  • Asam keping
  • Garam secukupnya
Cara-cara:
  1. Masukkan santan dan air ke dalam periuk (air tu ikut suka nak letak byk mana, begantung pada kepekatan kuah yang diingini)
  2. Masukkan cili api dan ikan bilis, kunyit dan serai dalam periuk, kacau rata dan letakkan periuk atas dapur
  3. Masakkan kuah santan dengan api sederhana, kacau selalu
  4. Bila dah menggelegak sket, masukkan telur itik satu persatu
  5. Jangan kacau, biarkan telur mengeras
  6. Masukkan asam keping, dan masukkan garam jika perlu
  7. Bila telur dah mengeras, bolehla kacau dan sedia untuk dihidang.
p/s: boleh gak letak daun kunyit yang diracik2...nyum..nyum...

No comments:

Post a Comment