Thursday 7 July 2011

No-Bake Oreo Cheesecake


Hari tu aku buat Chocolate Cheesecake sempena birthday kak ain, tapi tak sempat pulak nak amik gambar. Kebetulan cream cheese banyak lebih, so, tepaksala transform dia jadi makanan sebelum aku menjadi penternak fungi yang berjaya. Huhuhu. Japanese cotton cheesecake pun aku dah buat utk kali ke dua. Tapi ada 1 tub lagi utk dihabiskan.

So, terjumpa resepi yang senang, tak yah bakar2, main gaul2 jer... Oreo Cheesecake. Aku pernah buat gak dulu. Tapi masa tu zaman belum berblogging. Kalau sesapa nak makan cheesecake yang cepat dan best, leh try recipe ni yer....as usual, aku modify2 la sikit. Resepi asal utk pan saiz 13" x 9". Yang aku ada kecik sket, at the same time, aku nak habiskan cream cheese yang ada. So, resepi asal leh click link Kraft tu la yer.



Sumber: Kraft Food

Bahan-bahan:
  1. 15 keping oreo (kisar halus)
  2. 5 keping oreo (tumbuk kasar)
  3. 300g Philadelphia cream cheese
  4. 1 sudu kecil vanilla esen
  5. 1/4 cawan butter cair
  6. 3/4 cawan gula (aku letak 1/2 cawan jer)
  7. 300ml double cream (resepi asal - cool whipped cream)

Cara-cara:
  1. Alas acuan kek dengan aluminium foil, biarkan tepi kiri kanan dia belebih sket, supaya nanti senang nak angkat kuarkan kek dari acuan
  2. Campurkan butter pada oreo yang dikisar
  3. Ratakan atas acuan dan padat2 kan, simpan dalam fridge sementara membuat toppingnya
  4. Campurkan cream cheese, vanilla esen dan gula dalam mixing bowl, adun sebati (aku guna hand mixer)
  5. Campurkan double cream sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan memekat
  6. Masukkan lebihan oreo dan gaul rata
  7. Tuang adunan cheese atas base oreo yang dah buat tadi
  8. Simpan dalam fridge sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidangkan

Senang je kan? Kalau sume bahan ada, masa yang diperlukan utk buat kek ni hanya dalam setengah jam mcm tu (temasukla masa utk mengemas dapur). Go easy on the sugar. Aku letak gula tu sikit2, lepas taruk double cream and oreo, aku rasa sket. Klu perlu, baru aku tambah lagi gula. Sebab ada review kata manis sgt kek nih.

p/s: kalau nak texture yg lebih pejal, kena la guna cool whip cream. Aku guna double cream, jadi mcm lembut sket la...tak kisah la, janji enak....hehehe

Apa-apa pun, selamat mencuba!

2 comments:

  1. resepi ni la yg ceq dah lme beno cari...
    arigato for sharing...
    p/s: boleh join master chef la you ni... haha

    ReplyDelete
  2. master chef? hohoho...pusingan kelayakan pun x lepas kot..hehehe... selamat makan cheesecake ;)

    ReplyDelete