Thursday 4 August 2011

Sambal Telur Rebus Berkentang



Ni la juadah berbuka puasa dan juga juadah sahur. Simple. Tapi aku betambah 3x. Tak hengat betul. Lauk2 simple mcm ni memang membuka selera.

Resepi sambal telur ni aku belajar dari umi aku. Takde sukatan khusus, pepandai la ejas. Telur rebus tu pun digoreng dulu sekejap. Perrghh. Part ni la yg mencabar, sediakan tudung kuali sebagai perisai. Sebab malas nak masak lauk lain, aku tambah kentang sket. Sedap!

Bahan-bahan:
  • 5 biji telur rebus
  • 1 1/2 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 genggam ikan bilis*     (* dikisar halus dengan sedikit air)
  • 1 sudu kecil serbuk lada*
  • 1/2 biji bawang besar - dihiris
  • Beberapa biji kentang (kalau kentang tu besar, 1 biji pun cukup) - dihiris & gaul dgn sedikit garam
  • 3 sudu sos cili
  • 3 sudu sos tiram
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan goreng telur rebus sebentar, then ketepikan
  2. gorengkan pula kentang, ketepikan
  3. Tumis bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
  4. Masukkan sedikit air, sos cili, sos tiram, gula dan garam
  5. Kalau rasa dah ok, masukkan bawang hiris, kentang dan telur
  6. Gaul rata dan masakkan sebentar
  7. Hidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak

No comments:

Post a Comment