Tuesday, 10 April 2012

Taufu lembut dan sos tiram


Weekend baru nih kitorg semua balik kampung. Nak celebrate birthday my sis in law. So, tengahari tu makan beria-ria sikit la. Tak boleh la beria2 sgt sbb masing2 dalam program diet. Ahakkss.

Antara menu yang dimasak pada hari itu ialah udang goreng oat, pak choy with oyster sauce dan soft tofu with oyster sauce.

Ni la rupa taufu nyer kalau nak beli di pasar

Sumber: Coretan Alkimia

Ni baru first time la aku makan taufu mcm ni. So, ni la hasilnya. Resepi tu kakak ipar aku amik dari mana ntah. Sgt simple. Boleh la cuba yer.


Bahan-bahan:

  • 2 pek taufu lembut
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 biji cili besar
  • Daun bawang
  • Bawang goreng
  • 2 sudu besar minyak bijan
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap
  • Sedikit air
  • 2 sudu tepung jagung



Cara-cara:

  1. Keluarkan taufu ke dalam bekas yang tahan panas/microwave
  2. Kukus taufu selama beberapa minit
  3. Dalam kuali, tumiskan bawang putih dan halia
  4. Masukkan sos tiram, kicap dan air yang telah dibancung dgn tepung jagung
  5. Masakkan seketika, rasakan manis masinnya
  6. Masukkan minyak bijan dan cili, kacau dan curahkan ke atas taufu tadi
  7. Taburkan dengan daun bawang dan bawang goreng.


Senang jer. Resepi tu sebagai panduan, spt biasa, ikut selera masing2 la yer nak tambah, nak kurangkan bahan. Kalau suka, boleh jugak tumis ikan bilis, isi ayam atau udang sekali, nak bg rasa pada kuah.

Saturday, 31 March 2012

Biskut Cornflakes

Raya lambat lagi, tapi apa salahnya kita buat biskut kan? Buat lebih sikit, simpan dalam balang kedap udara, letak riben, leh la jadi buah tangan bila kita p menziarah sesiapa. Ataupun boleh la letak kat office, bosan2, ada gak biskut buat pengalas perut.

Biskut ni rasanya semua tau mcmne nak buat. Tapi aku letak gak la, sebagai pedoman masa hadapan. Resepi ni aku dpt dari mak kawan aku. Sedap! Selamat mencuba!


Bahan-bahan:

  • 6oz butter
  • 7 oz gula custor
  • 2 biji telur
  • 10 oz tepung*
  • 1 sudu teh baking powder* (ayak bersama)
  • 150 gm kismis
  • Cornflakes secukupnya


Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. Putar gula dan butter hingga kembang
  3. masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul rata
  5. Masukkan kismis dan gaul
  6. Dengan sudu, kautkan sedikit adunan dan letak atas cornflakes yg dah diramas sedikit
  7. Gaul supaya conflakes menyaluti adunan
  8. Letakkan atas dulang pembakar
  9. Bakar biskut selama lebih kurang 20 minit
  10. Biskut akan sedikit lembut semasa panas, dan akan menjadi rangup bila sejuk...

Saturday, 4 February 2012

Petua Menggoreng Ikan Bilis Garing


Sumber gambar: Let's get wokking


Dah lama tak update blog, sebelum penuh dengan sawang dan labah2, baik tulis sesuatu kat sini. Sebenarnya nak update gak hari tu, makanan pun dah siap posing. Tapi sejak dua menjak ni busy betul la. Nak upload photo pun punya la takde masa.

So, simpan dulu la entry yg tu. Hari ni saya nak share la petua menggoreng ikan bilis secara garing dan sihat. Sebenarnya, tak melibatkan aktiviti menggoreng pun. Haaa... habis tu mcmne? hehhee...caranya sangat mudah, cuma perlukan microwave. Bagi yg takde microwave, oven pun boleh kot? Tak tau plak, anda boleh try, nanti bgtau saya caranya yer.



Bahan / Peralatan:

  • Microwave
  • Pinggan tahan microwave
  • Segenggam ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
  • 2 sudu makan minyak masak

Cara-cara:

  1. Gaulkan ikan bilis dengan minyak masak
  2. Ratakan atas pinggan
  3. Masukkan dalam microwave, letak setting high, masak dalam 2 minit
  4. Buka microwave dan gaul2 sedikit ikan bilis
  5. Sekiranya ikan bilis telah garing, keluarkan dan hidangkan
  6. Sekiranya ikan bilis masih basah dan lembut, masakkan lagi selama 1 minit (atau mengikut keperluan)

Haa... senang kan? hasilnya ikan bilis yg garing dan tahan lama juga garingnya. Saya suka 'goreng' dengan cara mcm ni sebab tak menggunakan minyak yang banyak. Cara yang lebih sihat :) Selamat mencuba!

p/s: ikan bilis masa baru2 masak mmg akan mcm lembut sikit, kena tunggu dia sejuk sedikit baru test tahap kegaringannya.

p/s: boleh try kat bawang pulak lepas nih... hehehe

Sunday, 1 January 2012

Nasi Goreng Hawaii (Hawaiian Fried Rice)


Ececece... nama ala2 pizza la plak kan. Sebenarnya menu ringkas je nih. Nasi goreng nenas. Buat cam nasi goreng biasa, tapi letak nenas. Siap! hehehe.

Oklah, ni resepinyer. Cam biasa, sukatan bahan2 tu agak2 je lah ye ikut kesesuaian nasi & selera masing2

Bahan-bahan:

  • Semangkuk nasi
  • 5 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih* (tumbuk lumat bahan *)
  • 3 cili padi*
  • 1/2 cawan isi ayam / daging / udang
  • 2 sudu butter / marjerin
  • sedikit sos tiram
  • sedikit garam (jika perlu)
  • 1 biji telur
  • 1 cawan nenas (aku guna yg dlm tin jer)
  • 1/2 cawan carrot (dadu)
  • 1/2 cawan jagung




Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali
  2. Tumis bahan yang ditumbuk hingga naik bau
  3. masukkan isi ayam / daging / udang
  4. masukkan carrot dan masak hingga carrot empuk
  5. masukkan nasi dan kacau rata
  6. Masukkan butter, sos tiram dan garam jika perlu
  7. masukkan nenas dan jagung, kacau rata
  8. buatkan lubang ditengah2 bahagian kuali, letakkan sedikit minyak dan masukkan telur
  9. biarkan telur mengeras sedikit dan kacau, kemudian gaul dengan nasi
  10. kalau dan cukup rasa garam (tambah serbuk perisa jika suka), boleh la dihidangkan


Monday, 7 November 2011

Molten Lava Cake


Hari ni kazen2 belah ayah aku sume nak dtg umah. Pagi2 lagi kitorg dah bersilat kat dapur buat sup daging. Makan ngan nasi impit. Soto la dalam erti nama lain. ;p

Pastu, kakak ipar aku nak wat molten lava cake. Tapi buat kiut2 je dalam muffin tray. Senang, ramai leh makan. Banyak resepi molten lava cake ni kat internet. Tapi kakak ipar ubah2 sket mengikut apa yg ada di dapur. Alhamdulillah, rasa dia memang enak sekali. Aku suka sebab rasa dia mcm manis2 pahit gitu. Okla, sila la try this recipe (at your own risk k)...hahaha


Bahan-bahan (utk 18 mini cakes):

  • 1 bar semi sweet baking chocolate (200gm)
  • 200 gm butter
  • 4 biji telur (kecil)
  • 1 1/3 cawan brown sugar
  • 3/4 cawan tepung
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 2/3 cawan serbuk koko 
Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180darjah
  2. Cairkan coklat dalam double boiler atau microwave
  3. Dalam mangkuk lain, pukul gula dan telur hingga ringan dan kembang
  4. Bila coklat dah cair, masukkan butter dan kacau hingga butter cair
  5. Masukkan adunan coklat ke dalam adunan telur tadi dan masukkan tepung, kacau sebati
  6. Oleskan butter pada acuan muffin dan sendukkan adunan hingga 1/2 atau 3/4 penuh
  7. Bakar selama 8-10 minit. (bergantung pada oven/selera masing2, kalau nak tgh dia cair, kurangkan masa memasak, klu nak keras, tambah masa, kitorg bakar 8 minit, just nice)
  8. Hidangkan dengan ice cream atau gula icing & fresh fruits


p/s: cake ni sedap di makan ngan ice cream, sebab tu guna semi-sweet choc, atau bleh gak guna dark choc (75% cocoa)

Wednesday, 2 November 2011

Laksa Johor


Last weekend adik konvo kat Batu Pahat. So, kitorg tumpang tido umah makcik kat Kluang. Pagi sebelum balik KL, makcik buat Laksa Johor. Perrghh. Sungguh lazat. Aku ngan tak malunyabetambah bekali-kali. Resepi ni guna ikan sahaja, walaupun ada resepi-resepi lain yang letak udang, udang kering belacan etc. Resepi ni cam biasalah, anggaran2 saje. Boleh tambah kurang ikut selera masing-masing yer. Oklah, ni resepinya, cekidout.

Bahan-bahan (6 - 8 orang...kot..haha):

  • Spageti
  • Ikan kembong (dalam sekilo)
  • 3 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih* (kisar bahan bertanda *)
  • 2 inci halia*
  • 2 sudu besar cili kisar*
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 keping asam keping
  • 1 paket kecil kerisik
  • 1 paket kecil serbuk kari ikan (bancuh dengan sedikit air rebusan ikan)
  • 2 cawan santan pekat
  • ulam-ulam (timun, kacang panjang, limau nipis)
  • sambal belacan


Cara-cara:

  1. Rebus spageti dengan sedikit garam dan minyak, tos dan ketepikan
  2. Rebus ikan, asingkan tulang dan kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan ikan
  3. Dalam periuk, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi
  4. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak
  5. Bila dah pecah minyak, masukkan isi ikan, 2 mangkuk air, asam keping
  6. Masukkan kerisik dan santan pekat, kacau seketika
  7. Masukkan garam gula secukup rasa
  8. Kacau rata dan masak dengan api perlahan sehingga kuah memekat
  9. Dalam pinggan, masukkan spagetti dan curah kuah yang dah masak, hiaskan dengan timun, limau kasturi, kacang panjang dan sambal belacan.


p/s: klu aku nak wat nanti, aku nak guna je mackeral dalam tin tuh, sonang kojo den ;p

Tuesday, 27 September 2011

"Office-made" Oregano Bread

sumber gambar: this week munchies

Last Thursday aku, Kak Yaz & Kak Akma makan2 kat Italiannies, The Curve. Lepas dah order menu, kami dihidangkan dengan beberapa keping roti oregano yang sangat enak. Makan cicah2 dengan olive oil. Tetiba, timbul idea utk membuat oregano bread di office. Balik kampung wiken tu, aku terus selongkar bread maker yang dah bersawang.

Sampai2 je office, aku, Kak Akma & Kak Yaz bergegas ke pantry. Ukur2, sukat2, timbang2, semua bahan dah masuk bread maker. Set timer, then aku pun terus ke clinic pagi tu sbb ada supervision. Tgh2 supervise students buat clinic, otak & perut aku dok tekenang2 keenakkan roti. Mesti bau roti tu semerbak satu office.

Lepas habis clinic, aku begegas ke office. Just in time roti tu masak. Kak Akma sibuk slice isi ayam bakar, kak yaz plak sibuk ngan salad. Wah2, fefiling british sgt masing2. Betul la orang kata, bila kat negara omputih, sibuk mengidam nak makan masakan Msia, bila dah kat Msia, sibuk ngidam nak makan makanan omputih.

Gambar roti tak sempat amik, masing2 rakus nak makan :)

Okla, ni resepinyer in case korang nak cuba.... sumber asal dari SINI. Tapi aku modified dgn omit cheese, italian seasoning, rosemary and black pepper, aku tambah oregano...

Bahan-bahan:

  • 1 1/2 teaspoons active dry yeast
  • 1 1/2 teaspoons white sugar
  • 1 1/2 teaspoons salt
  • 1 teaspoon oregano
  • 2 1/2 cups bread flour
  • 1 cup water
  • 3 tablespoons olive oil


Cara-cara:
Masukkan kesemua bahan dalam bread maker dan pilih setting mengikut arahan bread maker masing-masing

p/s:
Recipe ni menghasilkan roti saiz M
Sedap dimakan dengan tomato soup atau dengan isi ayam bakar & salad