Wednesday 2 November 2011

Laksa Johor


Last weekend adik konvo kat Batu Pahat. So, kitorg tumpang tido umah makcik kat Kluang. Pagi sebelum balik KL, makcik buat Laksa Johor. Perrghh. Sungguh lazat. Aku ngan tak malunyabetambah bekali-kali. Resepi ni guna ikan sahaja, walaupun ada resepi-resepi lain yang letak udang, udang kering belacan etc. Resepi ni cam biasalah, anggaran2 saje. Boleh tambah kurang ikut selera masing-masing yer. Oklah, ni resepinya, cekidout.

Bahan-bahan (6 - 8 orang...kot..haha):

  • Spageti
  • Ikan kembong (dalam sekilo)
  • 3 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang putih* (kisar bahan bertanda *)
  • 2 inci halia*
  • 2 sudu besar cili kisar*
  • 2 batang serai - diketuk
  • 2 keping asam keping
  • 1 paket kecil kerisik
  • 1 paket kecil serbuk kari ikan (bancuh dengan sedikit air rebusan ikan)
  • 2 cawan santan pekat
  • ulam-ulam (timun, kacang panjang, limau nipis)
  • sambal belacan


Cara-cara:

  1. Rebus spageti dengan sedikit garam dan minyak, tos dan ketepikan
  2. Rebus ikan, asingkan tulang dan kisar isi ikan bersama sedikit air rebusan ikan
  3. Dalam periuk, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi
  4. Masukkan rempah kari dan tumis hingga pecah minyak
  5. Bila dah pecah minyak, masukkan isi ikan, 2 mangkuk air, asam keping
  6. Masukkan kerisik dan santan pekat, kacau seketika
  7. Masukkan garam gula secukup rasa
  8. Kacau rata dan masak dengan api perlahan sehingga kuah memekat
  9. Dalam pinggan, masukkan spagetti dan curah kuah yang dah masak, hiaskan dengan timun, limau kasturi, kacang panjang dan sambal belacan.


p/s: klu aku nak wat nanti, aku nak guna je mackeral dalam tin tuh, sonang kojo den ;p

2 comments:

  1. kalau dah buat bagi tau, sanggup aku dtg ktsn utk lunch free.... :)

    ReplyDelete
  2. hohoho...dont put too much hope...klu aku buat sure x dpt nak lawan rasa authentic org johor buat ;)

    ReplyDelete