Friday, 19 November 2010

Kuih Bom Atom! & Kuih Rengas

Tu dia...bulat2 rasa hebat! =p

Aku takde la gemar sgt kuih nih. Sebenarnya, kalau p pasar malam, kuih ni takkan menarik perhatian aku. Dan aku tak tau pun namanya kuih bom. Bagi aku, kuih bom ialah yg mcm jemput2 pisang, tp versi XXL dgn tepungnya mcm lebih banyak dari pisang.

Jadi, ini ialah percubaan pertama membuat kuih bom. Resepi sangatlah mudah. Ada 2-3 bahan je yang diperlukan. Tapi proses menggorengnyerrrr....masyaAllah!!!!! Susah giler....asyik meletup jer. Kalau meletup lite2 tu bleh la diterima lagi. Ni siap meletup dgn percikkan (or sepatutnya simbahan) minyak panas! Pastu bila dah letak dalam pinggan tu kot2 tau nak dok diam, tak pe gak. Ni dia meletup lagi sampai tegolek2 ke lantai. Gile la!! *Aku rasa omputih sure takut nak try kuih aku nih, maunyer aku dicop terorist*

Setelah byk bom yang meletup, ini je lah hasil yg tinggal. Dapat la merasa seketul dua sorg. Patut boleh je bancuh doh tu lagi sebab inti byk. Tapi tak kuasa mak! Inti kacang yg belen tu aku buat kuih rengas. Enak!

So, bleh try resepi ni sbb boleh dpt kuih 2 in 1 =)

Inti
  • 1 cawan kacang hijau
  • 1 ketul gula melaka
  • 2 sudu gula pasir (tambah jika perlu)
  • sedikit garam
  • setengah cawan susu cair/santan
  • 2 sudu tepung gandum
  • air secukupnya utk merebus
  1. Rebus kacang hijau sehingga empuk (letak 1 batang sudu besi - petua kacang cepat empuk)
  2. bila dah empuk, air pun dah hampir kering, masukkan gula melaka, gula pasir, garam, susu cair
  3. masak hingga kering, dan taburkan gandum, kacau rata
  4. ketepikan dan biarkan sejuk
Doh kuih bom
  • 1 cawan tepungpulut
  • 3 sudu tepung gandum
  • sedikit air + garam
  1. Satukan tepung pulut dan tepung gandum
  2. masukkan air sedikit demi sedikit sehingga doh tak lembut sangat, x keras sgt
  3. buatkan bulat2, leperkan dan isi inti kacang & bulat2 kan balik
  4. golek2 atas bijan
  5. buatkan hingga siap, boh dalam tupperware dan simpan seketika dalam peti ais
  6. panaskan minyak dgn api perlahan, gorengkan kuih bom dlm minyak sgt banyak dan api perlahan (mcm goreng karipap)
  7. Petua xnak meletup - kuih bom tu kena sejuk sket (jgn goreng dlm suhu bilik), minyak kena banyak sampai terendam kuih tuh & minyak jgn panas sgt, kena masak slow & steady la nih
Kuih rengas
  • beberapa sudu tepung beras
  • beberapa sudu tepung gandum (tp x sebanyak tepung beras)
  • sedikit garam
  • sedikit kunyit
  • air secukupnya
  1. satukan kesemua bahan kecuali air
  2. masukkan air sedikit demi sedikit hingga kepekatan adunan sama mcm tepung goreng pisang
  3. inti kacang tadi buat bulat2 dan leperkan sedikit
  4. celup dalam tepung
  5. goreng hingga kuning keperangan
Itu sajer...mudah kan?!

Tuesday, 9 November 2010

Kek Setan Bertatah Strawberry


Hari tu kitorg buat kek nih...sedap!!! Tapi takleh letak resepi...sebabnyer... kitorg guna....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
hohohoho... "Hidup biar mudah" ;p

Btw, dlm family aku, tiap2 kali raya, mmg akan buat kek setan nih (tp from scratch la..bukan instant mcm yg kat atas tuh...) ...teringat time kecik2, aku dgn kazen2 akan jerit ramai2 "Naaakk laagiii kek seettaaannn!!!!" Hahaha...

Sunday, 31 October 2010

Ikan Kukus Ekspress

Aku memang sangat sukakan makanan yang lazat, tapi mudah disediakan. Bunyi macam Maggi je kan? Huhuhu. Apa nak buat, nama pun student, klu dok berejam kat dapur tuh, mau supervisor aku tanya "nak wat PhD in Cooking ke?"

OKla, terus pada objective sebenar, hari ni aku nak share satu resepi mudah dan lazat. Lazat kat tekak aku la, klu kat tekak org lain, tak tau la kan. Resepi ni aku main taram jer, berpandukan memori rasa yg aku dpt masa makan kat satu restoren thai kat sini.
So, ni resepi ikan kukus ekspress. AKu guna fish fillet jer, tu je yang aku jumpa, ikan2 lain yang cukup sifat susah betul nak nmpk kat supermarket.

Ikan aku dah hancur :(

Bahan-bahan:
  • Ikan (brapa ekor, jenis apa, begantung pada korang la yer...)
  • Sos tiram
  • Bawang merah*
  • Bawang putih* (* hiris nipis)
  • Halia*
  • serai*
  • daun ketumbar (hiris kasar)
  • tomato ceri (dibelah dua, tapi kalau guna tomato biasa, belah 6 la kot)
  • air perahan limau nipis/lemon
  • 1/5 cawan air
  • garam jika perlu
Cara-cara:
  1. Bersihkan ikan, dan letak dalam bekas tahan microwave yang berpenutup
  2. gaulkan dengan sos tiram (dan garam jika perlu)
  3. taburkan bawang merah, bawang putih, halia, serai yang telah dihiris, air perahan limau dan air
  4. tutup bekas dan masukkan dalam microwave
  5. masak pada suhu tinggi selama 3-5 minit atau sehingga separuh masak (begantung pada saiz ikan)
  6. keluarkan dan masukkan daun ketumbar dan tomato ceri, masak lagi selama 3 minit atau sehingga ikan masak sepenuhnya.

Haaa...kan senang tu. Kejap je dah boleh makan ikan tuh.

Tips:
  1. Aku letak air sikit sebab nak bg effect mcm kukus, takmau la kering sgt. Tp kalau ikan tu jenis mmg byk keluarkan air, takyah la letak
  2. Untuk yang takde pengukus, boleh cuba cara masak guna microwave, lebih mudah dan cepat
  3. Bagi yang takde pengukus dan microwave, boleh letak dalam aluminium foil, kemudian bungkus ikan tu longgar2 sket, biar ada ruang udara antara ikan dan foil, dan bakar dalam oven atau dalam kuali berpenutup (jgn lupa letak air sikit kat ikan tu, klu tak jd ikan bakar nnti
  4. Bagi yang takde pengukus, microwave dan oven, bolehla letak pesanan anda di kedai makan ;p

Friday, 24 September 2010

Easy Chocolate Cake

Semalam kebizian di tahap maksima. Tekejar2 nak siapkan kerja, lepas tu jumpa supervisor, habis meeting tghari, settlekan benda2 sepatutnya kat school, on d way balik umah petang tu singgah kedai pulak beli2 barang.

Hari ni besday Eric. Kalau kek yang nak kena pakai mixer tu mcm payah la pulak. Masa tak cukup, cita2 aku pulak besar, nak masak sizzling mee ngan nasi tomato. Makanya, haruslah cari resepi kek yg lazat dan mudah. Takyah pakai mixer, penimbang sume.

Kak Ani suggest kek nih... sedap katanya. So, aku try la. Mudah sgt2, mcm buat muffins jugak. Tak yah guna mixer. Bahan-bahan tu pun semua yang ada kat dapur.

Resepi asal banana chocolate cake. Tapi aku tak letak banana. Since banana tu menambah moisture dlm kek, klu tak letak, kek jd dry la pulak. So, aku gantikan 1 cup banana dengan 1/2 cup susu. Aku gantikan minyak tu dgn melted butter.

Utk topping, aku tak ikut mcm website tu. Aku buat topping yg umi aku ajar. Lepas tu hias dengan chocolate rice. Since Eric suke chess, so aku deco dgn chocolate bentuk chess.

Best kek nih, moist je rasanya...butter beri rasa lemak sket. Boleh la buat lagi lepas nih =)



Bahan-bahan (Kek): 

  • 2 cups (400 grams) granulated white sugar (boleh kurangkan sket)
  • 1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour 
  • 3/4 cup (75 grams) unsweetened cocoa powder 
  • 1 1/2 teaspoons baking powder 
  • 1 1/2 teaspoons baking soda 
  • 1/2 teaspoon salt (omitted, sbb aku guna salted butter)
  • 2 large eggs* (dipukul sikit)
  • 1 cup (240 ml) warm water* 
  • 1 cup (240 ml) fresh milk* 
  • 1/2 cup (120 ml) corn, safflower or canola oil (aku guna salted melted butter)*
  • 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract*


Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Sapukan sedikit butter/minyak  pada acuan kek (alas dasar acuan kek ngan kertas minyak jika perlu)
  3. Satukan bahan2 bertanda * dalam 1 mangkuk
  4. Satukan bahan2 yg TAK bertanda * dalam 1 mangkuk yg lain (yg lebih besar)
  5. Curahkan separuh adunan basah ke dalam mangkuk berisi adunan kering, kacau sikit, dan tuang adunan basah selebihnya
  6. Kacau rata (tapi jgn over mix pulak)
  7. Masukkan dalam acuan kek
  8. Bakar 30 - 45 minit (atau hingga kek masak)


Oh ye, klu nak cuba topping version umi aku, ni resepinya

Bahan-bahan:
  • Susu pekat manis
  • Cocoa powder
  • Butter

Cara-cara:
  1. Panaskan periuk kecil di atas dapur dgn api perlahan
  2. Cairkan butter (utk kek ni aku guna dlm 100gm), dah mcm menggelegak skit, padamkan api
  3. Masukkan beberapa sudu cocoa, kacau
  4. Masukkan beberapa sudu susu pekat manis, kacau
  5. Kacau sampai rata & bekilat.
  6. Kalau rasa topping cair sgt, tambah susu, kalau manis sgt tambah cocoa, kalau pekat sangat tambah butter.
  7. Sapu atas kek, dan hias mengikut suka
Selamat mencuba!

Sunday, 19 September 2010

Banana Chocolate Chip Muffins




Ada jemputan open house hari nih. Ingat nak pegi makan jer, tapi macam tak best pulak kalau datang bawak perut je. So, google2 la cari resepi yang mudah tapi lazat. Nampak resepi banana muffins dari CatCanCook. Resepi nih dpt 500+ positive responses. Waahhh...patut cuba nih. Memandangkan casing muffin pun banyak, pisang pun ada, apa lagi...layannnn.....

Resepi asal tak letak choc chip pun, tapi x salah la klu nak letak pun...kalau tak suka choc chip, leh la letak almond flakes ke, or apa2 je la yg sesuai...

Ni resepinya...(mcm biasa, resepi asal bleh tgk blog tadi tu la yer)

Bahan-bahan (12 muffins):
Bahan Kering
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicabonate soda
1/2 sudu kecil garam

******
Bahan basah

4 biji pisang
1/3 cawan butter cair
1 biji telur
1/2 cawan gula (adjust sukatan bedasarkan kemanisan pisang)

******
Hiasan
Chocolate chip

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 oC
  2. Satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, ketepikan.
  3. Lenyek pisang, kemudian masukkan telur yang telah dipukul sedikit dan bahan basah yang lain
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering
  5. Gaul rata, tapi jgn over gaul. Ketepikan seketika (dlm 5 minit).
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan muffins. Tabur choc chip.
  7. Masukkan dalam oven, letak semangkuk air dalam oven tu sekali (aku letak dulang pembakar muffins kat rak tengah oven, mangkuk berisi air di rak bawah)
  8. Bakar selama 20 ke 25 minit, begantung pada oven yang digunakan.
  9. Cucuk dengan lidi, kalau xde adunan meleka di lidi, maknanya dah masak la tuh.
  10. Keluarkan dari oven, dah susun atas jaring utk sejukkan.
aku letak semangkuk air sbb nak bg muffins tu lembab2 sket, sebab kelembapan muffins ni dtg dari pisang ngan butter jer, xde air...

aku biarkan seketika sebelum bakar muffins sbb nak bg adunan tu mesra dan baking & bicarb soda tu betindak balas dulu...baru muffin naik cantik... yg gmba atas tu yg batch petama aku buat, x naik sgt...yg second trial tu naik tinggi...

masa kat open house tadi, ramai ckp muffins tu sedap, sebab manis sedang2 elok dan taklah berminyak sangat...so, nnti aku nak buat muffin nih utk besday seseorg... ;p

Sunday, 22 August 2010

Ayam Goreng Berempah


Hari tu berbuka makan nasi lemak. Nak bagi special sikit, kitorg buat ayam goreng berempah. Seperti biasa, resepi aku ni takde sukatan yang tepat. Sebab bagi aku, kek dan biskut jer yang perlu ada sukatan, kalau lauk pauk nih, kena pandai2 anggar sendiri. Begantung jugak kepada brapa byk kita nak masak. Pastu, kalau suka, tambah, kalau tak suka kurangkan or takyah masukkan bahan tuh...tu jer konsepnya.

Jadi, resepi yang aku tulis utk ayam goreng berempah ni adalah agak2 jer, berdasarkan ayam yang aku guna. So, boleh modify ikut selera masing2 yer.

Bahan-bahan:
  • Ayam yang dipotong kecil (masa aku buat nih, ada dlm 20 ketul)
  • 10 ulas bawang merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci Halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 5 sudu besar ketumbar biji*
  • 5 batang serai dihiris*
  • 3 sudu serbuk kari*
  • 2 sudu teh jintan putih*
  • 1 sudu teh jintan manis*
  • sedikit garam*
  • setengah cawan daun kari
  • 3 sudu besar tepung beras

Cara-cara:
  1. Kisar bahan yang bertanda *
  2. Kemudian, lumurkan pada ayam, masukkan daun kari dan tepung beras, gaul sekata
  3. Perap ayam selama sejam atau lebih (lagi lama lagi best)
  4. Deep fry ayam tersebut dengan api yang sederhana besar, masukkan jugak bahan2 perap tu sikit
  5. Enak di makan dengan nasi putih atau nasi lemak.

p/s: tepung beras tu nak bagi ayam tu mcm rangup sikit, kalau tak letak pun takpe.

Friday, 20 August 2010

Tom Yam Darurat

Aku namakan tom yam ni tomyam darurat sebab ketiadaan paste tom yam. Merata jugak aku mencari paste tom yam kat kedai cina, sampai ke Cardiff aku cari, tak jumpa jugak. Maksud aku, tom yam paste jenama adabi tu. Yang jenama lain ada, tapi aku tak yakin dengan tahap halalnya. Ada satu tu jenama apa ntah, dia dalam botol. Kitorg penah try hari tu, tak best langsung! Rasa apa ntah.

Sudahnya, aku cuba2 buat tom yam merah sendiri, tanpa paste. Aku google resepi tom yam putih sebab setahu aku, tom yam putih xde pakai paste, tapi ada yang letak santan. Aku kalau boleh nak elak benda besantan buat beberapa hari. So, berbekalkan memory rasa tom yam merah, boleh agak apa yang diorang bubuh dalam paste tom yam tu kan (sebenarnya aku baca ingredient kat blakang botol tom yam paste tuh....hahaha)

So, ni resepi eksperimen tom yam darurat. Boleh dibuat di kala darurat mcm aku, or utk versi yang lebih sihat ;p

Resepi ni aku main agak2 jer, nama pun eksperimen kan, boleh adjust ikut suka. Cara penyediaan paste tu aku main taram jer, ikut style Chef Jamie Oliver buat paste. Rasa sedap juga. Pasni boleh la buat tom yam tanpa paste lagi.

Bahan-bahan paste tom yam:
  • Beberapa batang cili kering (klu nak pedas, letak banyak)
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • sedikit lengkuas
  • 2 sudu minyak masak

Bahan-bahan tom yam:
  • 1 biji bawang besar (potong baji)
  • 2-3 biji tomato ( potong 4/6)
  • Cili padi
  • beberapa batang serai (diketuk)
  • 1 inci halia (diketuk)
  • 2 sudu sos ikan
  • 1 biji lime
  • beberapa helai daun limau purut
  • gula dan garam secukup rasa
  • ayam (atau isi ayam), daging, seafood (salah satu atau campur2 ikut suka)
  • sayur-sayuran kegemaran (cendawan, carrot, ketiak jagung dsbgnya)
  • daun ketumbar (optional, tp kalau nak ada rasa 'kick' letak la sikit)

Cara-cara utk paste tom yam:
  1. cara 1 (jamie's style): bakar cili kering, bawang merah dan bawang putih dlm oven, tumbuk bahan bakar dan masukkan lengkuas dan letak minyak sedikit demi sedikit semasa menumbuk tu, tumbuk hingga lumat
  2. cara 2 (aku punya style) : goreng bahan2 tu tanpa minyak dalam kuali (tp kena tahan la sbb bau cili tebakar sgt menusuk hidung)
  3. cara 3 (aku yg malas punya style): lebih mudah, tumbuk atau kisar semua bahan hingga lumat, tapi rebus cili kering terlebih dahulu)

Cara-cara memasak tom yam
  1. Sekiranya guna cara 1 & 2, aku rasa takyah tumis paste, terlebih dahulu, boleh masuk paste bila dah masuk air, sebab proses membakar tadi dah memasakkan bahan2 paste
  2. Tapi sekiranya guna cara 3, tumis paste sehingga agak garing
  3. Masukkan air secukupnya
  4. Masukkan ayam, daging atau seafood
  5. Masukkan cili padi, serai, daun limau purut, sos ikan, air perahan lime, halia, gula dan garam
  6. Masak hingga mendidih, bila ayam or daging dah empuk, bolehla masukkan tomato dan sayur sayuran

Tips:
  1. Kalau guna seafood, masukkan akhir sekali, terutamanya selepas carrot or sayur2 keras lain empuk, elak dari kacau banyak kali sebab boleh menyebabkan kuah jadi hanyir (ni petua Chef Wan)
  2. Kalau nak kuah tu pekat, boleh tumis bawang merah & bawang putih yang ditumbuk bersama buah tomato yang dipotong dadu kecil.

Selamat Mencuba!