Saturday 31 July 2010

Popia Ketam


Resepi popia nih aku dapat dari sorang adik nih. Dia buat PhD kat sini jugak. Satu hari ada makan2 berkonsepkan potluck, adik nih bawak popia ketam. Lazat! Resepi pun ringkas jer. Kalau tetibe ada jamuan ad-hoc, resepi ni memang sesuai.

Bahan2:
  • Kulit popia saiz besar (dipotong 4)
  • Crabsticks
  • Daun bawang
  • Mayonis

Cara2:
  1. Rebus crabstick sekejap dgn air yg cukup2 jer (sebab xnak rasa crabstick tu hilang)
  2. dah rebus, tapis airnya dan masukkan dalam mangkuk
  3. dengan sudu/garfu, tekan2 crabstick tu bagi dia hancur sket
  4. masukkan daun bawang yang dah dihiris halus
  5. masukkan sedikit mayonis (jangan byk sgt, elok2 jer utk adunan tu, mcm x brapa basah sgt)
  6. bila adunan dah sejuk, bolehla dimasukkan ke dalam kulit popia & gulung
  7. goreng dgn minyak yang banyak
  8. tapi kalau xnak goreng, boleh la susun atas dulang pembakar yang dah disapu minyak
  9. kemudian, sapu sikit minyak ke atas setiap popia dan bakar pada suhu 180 darjah, selama 15 minit atau sehingga keperangan
Boleh dihidangkan dgn sos cili atau sos thai. Selamat mencuba!

Tuesday 27 July 2010

Spaghetti Meatballs



Hari ni masak spagetti meatballs jer. Dah habis idea nak masak lauk apa, so layan spaghetti meatballs. Express punya resepi, sesuai utk org malas busy mcm aku ;p

Bahan2:

Meatballs
  • 250 gram daging kisar
  • 6 keping biskut cream cracker
  • 1 sudu teh oregano
  • 1 sudu teh dried parsley
  • 1/2 sudu teh serbuk blackpepper
  • 1 biji telur
  • sedikit garam
Sos Spaghetti
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • 3 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1 botol sos spaghetti bolognese
  • cendawan butang (hiris nipis)
  • 1 sudu teh oregano
  • garam & gula jika perlu
  • sedikit minyak masak / zaitun utk menumis
  • sedikit grated cheese

Cara2:

  1. bersihkan daging kisar & toskan hingga kering
  2. masukkan cream cracker yg telah ditumbuk hancur
  3. masukkan oregano, parsley, blackpepper & garam
  4. masukkan telur
  5. gaul sebati
  6. buatkan bulat2 hingga adunan habis
  7. renjiskan minyak masak / zaitun ke atas meatballs & goncang2 sket bekas berisi meatballs tu supaya meatballs tu besalut minyak
  8. panaskan kuali
  9. masukkan meatballs dan goreng hingga masak
  10. dalam periuk, panaskan minyak masak & tumis bwg besar & bawang putih
  11. masukkan sos spaghetti dan cendawan butang
  12. rasakan masin manis nyer, tambah garam gula jika perlu
  13. Kemudian, masukkan meatballs yg telah digoreng & padamkan api
  14. Bolehlah dihidangkan di atas spaghetti yang telah direbus
p/s: resepi meatballs tu aku amik dari website jamie oliver, tp aku dah modify sket2. ada resepi2 lain yang guna tepung, tp aku rasa guna biskut ni lebih sedap

Tuesday 20 July 2010

Kerabu Mangga ala Bristol



Sekarang nih buah-buahan tropica tgh murah. Kebetulan, mangga pun tgh sale sekarang. Terus tebayang kerabu mangga yang lazat kat Istana Budaya tuh. Tapi biasa la kat sini bahan-bahan nak buat kerabu mangga yg authentic punya tu xde, jadi aku ngan kawan2 aku buat kerabu mangga sempoi. Janji rasa tu ada iras2. Boleh la klu nak lepaskan kempunan tu kan.

Bahan2:
  • Sebiji mangga
  • Sebiji bawang merah
  • Beberapa batang carrot
  • Sebatang cili merah & hijau
  • Segenggam ikan bilis
  • Dua sudu sos ikan
  • Garam & gula jika perlu

Cara2:

  1. Goreng ikan bilis hingga garing dan ketepikan
  2. Kupas mangga dan hiris halus-halus
  3. Hiris bawang merah, carrot dan cili merah
  4. Satukan bahan hiris dalam mangkuk
  5. Masukkan sos ikan
  6. Bila dah nak makan tu baru masukkan ikan bilis goreng (supaya ikan bilis kekal rangup)

Itu saje, senang kan? ;p

Friday 9 July 2010

Vadey


Vadey antara kuih kegemaran aku. Kalau kat Malaysia, pi je la mana-mana gerai mamak, insyaAllah dapat la beli kuih nih. Kat sini, huhu...vadey xde, Darth Vader ade...hohoho.

Ni resepi Vadey yang Eliz, kawan aku ajar...

Bahan-bahan:
  • 250gm split pea
  • Bawang besar
  • Sedikit cili hijau
  • Sedikit cili merah
  • Sedikit daun kari
  • Sedikit garam
  • Minyak utk menggoreng (deep fry)

Cara-cara:
  1. Rendam split pea semalaman (lagi lama lagi bagus supaya senang nak blend)
  2. Toskan split pea dan masukkan dalam blender
  3. Masukkan sedikit saja air, dan blend.
  4. Blend seketika, kemudian kacau2 sket adunan tu, kemudian blend lagi
  5. Ulang proses tu sehingga kacang semua tu dah dikisar
  6. Masukkan bahan kisar tu dalam mangkuk dan campurkan bawang, cili merah dan cili hijau yg dah dihiris halus
  7. Masukkan daun kari (gunting kasar)
  8. Masukkan garam secukup rasa
  9. Panaskan minyak untuk menggoreng
  10. Ambil adunan dan buatkan bulat2 dan leperkan sedikit
  11. Gorengkan dengan api sederhana

p/s: masa blend kacang tu, pastikan air tu sedikit, sebab kalau byk nnti dia berair dan akan pecah bila digoreng. Jadi, letak je air sedikit, blend utk seminit, kemudian kacau2 adunan dgn sudu, kemudian blend lagi...part ni je la yang nak kena sabar sikit, kalau tak...tak jadi.

Selamat Mencuba!

Sunday 4 July 2010

Swiss roll ice cream cake


Hari nih hari jadi Kak Ain. Yus mintak aku buatkan kek harijadi. Tapi aku plak dah bungkus sume pekakas baking aku sbb nak shipping. Sbb nanti pun nak pindah rumah, senang sket pindah dgn barang sikit. Tambah pulak malas nak selongkar pekakas sume tuh, jadi aku pun carik idea nak buat kek tanpa bakar.

Kebetulan sekarang ni musim panas. Memang enak la kalau pekena ice cream. Sudahnya, aku buat kek ice cream jer utk kek harijadi tuh. Resepi tu aku cilok sket2 dr website Nigella. Tapi aku modify sket2 la. Nigella tak pakai swiss roll. Hanya ice cream semata campur ngan bahan2 lain. Senang sangat nak buat kek nih. Yang penting ada swiss roll & ice cream. Bahan2 tambahan yang lain tu leh la diubahsuai ikut suka.

Ni bahan2 yang diperlukan:

  • Swiss roll (ikut suka la nak perisa apa pun, aku guna tripple chocolate dari Cadbury)
  • Ice cream (aku guna vanilla)
  • Biskut oreo (aku buang cream tengah dia tu sbb takmo manis sgt)
  • Dark chocolate chip
  • Crunchie Bar Cadbury

Cara2:

  1. Alaskan bekas kek dgn plastik (supaya senang nak keluarkan kek)
  2. Potong swiss roll dan susun dalam bekas, tutup bekas & masukkan dalam freezer
  3. Sementara tuh, campurkan ice cream dgn biskut oreo dan Crunchie Bar yg dah ditumbuk kasar
  4. Masukkan dark chocolate chip
  5. Keluarkan swiss roll dr dlm freezer (nak bg kek keras sket supaya senang nak masukkan ice cream, xde la kek hancur nanti)
  6. Sendukkan ice cream ke dalam bekas belapis swiss roll tu
  7. Masukkan semula ke dalam freezer
  8. Masa nak makan tuh, keluarkan ice cream ke suhu bilik dlm 5 minit supaya dia lembut sket, senang nak potong.
p/s: Leh la nak tambah apa2 bahan yang rasa sesuai, macam kacang or melt chocolate