Friday, 9 July 2010

Vadey


Vadey antara kuih kegemaran aku. Kalau kat Malaysia, pi je la mana-mana gerai mamak, insyaAllah dapat la beli kuih nih. Kat sini, huhu...vadey xde, Darth Vader ade...hohoho.

Ni resepi Vadey yang Eliz, kawan aku ajar...

Bahan-bahan:
  • 250gm split pea
  • Bawang besar
  • Sedikit cili hijau
  • Sedikit cili merah
  • Sedikit daun kari
  • Sedikit garam
  • Minyak utk menggoreng (deep fry)

Cara-cara:
  1. Rendam split pea semalaman (lagi lama lagi bagus supaya senang nak blend)
  2. Toskan split pea dan masukkan dalam blender
  3. Masukkan sedikit saja air, dan blend.
  4. Blend seketika, kemudian kacau2 sket adunan tu, kemudian blend lagi
  5. Ulang proses tu sehingga kacang semua tu dah dikisar
  6. Masukkan bahan kisar tu dalam mangkuk dan campurkan bawang, cili merah dan cili hijau yg dah dihiris halus
  7. Masukkan daun kari (gunting kasar)
  8. Masukkan garam secukup rasa
  9. Panaskan minyak untuk menggoreng
  10. Ambil adunan dan buatkan bulat2 dan leperkan sedikit
  11. Gorengkan dengan api sederhana

p/s: masa blend kacang tu, pastikan air tu sedikit, sebab kalau byk nnti dia berair dan akan pecah bila digoreng. Jadi, letak je air sedikit, blend utk seminit, kemudian kacau2 adunan dgn sudu, kemudian blend lagi...part ni je la yang nak kena sabar sikit, kalau tak...tak jadi.

Selamat Mencuba!

3 comments: