Friday, 14 May 2010

Tuna Sandwich Bake


Sejak dua menjak ni asyik nak makan benda yang boleh dapat kat Malaysia je. Kat sini bukan tak boleh dapat, boleh, tapi kena la usaha gigih iaitu dengan membuatnya sendiri. Takde jual di pasar malam, pasar rabu, pasar raya dll.

Akibat nak makan yang bukan2 tuh, roti sebungkus langsung la tak terusik. Sekali tgk, esok tarikh luput dia. Alamak. Kena buat sesuatu. Walaupun kat sini, roti tu insyaAllah tahan dalam beberapa hari selepas expire date, tp baik betindak sekarang.

Aku pun dok google2 ape menu yg leh kita wat dgn sliced bread nih...kebanyakkan website suggest jadikan breadcrumb, stuffing dlm ayam or turkey bakar, jadikan sos mcm white sauce utk gravy, atau masuk je dlm freezer dan mkn bila2 nak nanti.

Resepi bread pudding pun banyak, tapi sebab bahan takde kat dapur dan aku sangat malas nak ke kedai so takleh la wat bread pudding. Bahan2 nak buat pasta bake adelah, jadi aku mencapur adukkan ilmu pasta bake dengan ilmu bread pudding. Terhasilah makanan yang aku namakan sebagai Tuna Sandwich Bake. Ala2 mcm sandwich tapi dibakar. Gitew la...

Jom tgk resepinya, tp tu semua anggaran, begantung kepada nak buat byk mana, dan saiz bekas besar mana. Utk resepi ni, aku guna bekas saiz 18cm x 23cm sesuai utk 4 - 5 org kot (tapi aku bedal sorg2...hahaha).

Bahan-bahan:
  • 1 tin tuna (in oil or brine)
  • seulas bawang besar (dihiris)
  • beberapa ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 tin sliced mushroom
  • 1 kotak chopped tomato (mcm sos spaghetti, dlm 400gm)
  • sedikit minyak untuk menumis
  • sedikit serbuk lada hitam
  • sedikit gula & garam
  • 8 - 10 keping roti dipotong menyerong
  • 4 biji telur
  • suku cawan susu segar
  • sedikit cheese (aku guna mozzarella)
Cara-cara:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah & tuna
  2. Masukkan mushroom yg telah ditoskan airnya
  3. masukkan chopped tomato
  4. masukkan serbuk lada hitam
  5. Kalau chopped tomatoes tu masam sgt, letak la gula dlm 1-2 sudu
  6. Masukkan garam jika perlu
  7. Masak sehingga airnya agak kering sedikit
  8. Dalam mangkuk, pukulkan telur bersama sedikit garam
  9. Rendamkan roti satu persatu dan susun dalam bekas pembakar yang telah disapu dengan mentega (jgn rendam lama2, nnti roti mcm soggy)
  10. Siap satu lapisan, ratakan tuna diatas roti tersebut dan tabur sedikit cheese
  11. ulang step 9 & 10 utk lapisan kedua.
  12. Bakar pada suhu 180 degree, selama 20 minit atau sehingga telur masak.
Tips:
  1. Boleh ganti tuna dengan daging, ayam, seafood atau apa saja yang anda suka
  2. Boleh tambah apa2 saja jenis sayuran
  3. Kalau tak jumpa chopped tomatoes, leh je pakai sos spaghetti tu
  4. Kalau tak nak cheese cepat hangus, bakar dulu adunan tu selama 10 - 15 minit, kemudian, keluarkan dari oven dan tabur cheese dipermukaan, kemudian bakar lagi utk beberapa minit
  5. Boleh dimakan sebagai sarapan pagi atau minum petang.
Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment