Thursday 6 May 2010

Namtok Tuna

Namtok ni dalam bahasa Thai yg bermaksud 'air terjun'. Tapi makanan ni ala2 kerabu gitew. Tak tau la ape sejarah makanan ni smpai dinamakan 'air terjun'. Yang pasti, makanan ni mmg mudah nak disediakan. Semuanya main terjun2 campak2 dalam mangkuk.

Kat kedai cina kat sini, ada jual serbuk namtok nih. Utk penambah perisa mcm tu la. Tapi kalau takde, letak garam or serbuk perasa yg ada kat dapur tu pun dah ok. Namtok ni mcm kerabu juga. Leh wat guna mcm2 bahan, ikan, daging, ayam, seafood. Tapi yg ni Namtok versi Tuna.

Ok...ni resepi Namtok Tuna yg kawan Thai aku, Oui ajar.

Bahan2:

1 tin tuna (in brine/oil)
beberapa biji tomato cherry (tomato kecik2 tu, klu xde, tomato besar tu pun ok)
secekak daun ketumbar
separuh biji lime
beberapa ulas bawang merah
sedikit cili padi
garam / serbuk perasa / serbuk Namtok
suku sudu teh serbuk bawang putih (tak letak pun xpe)

Cara2:
  1. Toskan tuna dan buang minyak/air, masukkan dalam bekas tahan microwave
  2. Masukkan dalam microwave dan masak pada suhu tinggi dalam seminit dua
  3. Biarkan tuna sejuk sebentar sebelum dicampur dgn bahan2 lain
  4. Belah 2 atau 4 tomato cherry, hiris daun ketumbar, bawang merah dan cili padi, kemudian campurkan ke dalam mangkuk tuna tadi
  5. perahkan lime
  6. Masukkan garam / serbuk Namtok / serbuk bwg putih jika perlu
  7. Siap! Enak dimakan dengan nasi panas.
Ni la lauk dikala malas memuncak. Sedap jugak utk wat penaik selera.

No comments:

Post a Comment